2011. november 13.

Az Országgyűlés előtt a civil törvény


A közigazgatási és igazságügyi miniszter szombaton benyújtotta az Országgyűlésnek az egyesülési jogról, a közhasznúságról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvényt - jelentette be Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A politikus hangsúlyozta: rendkívül hosszú és alapos előkészítő munka előzte meg a törvény benyújtását. Tavaly nyáron a minisztérium felmérte a civil szektor legsúlyosabb problémáit, azokat a jogi nehézségeket, amelyek gúzsba kötik egy civil szervezet életét.

A tervezet első koncepcióját idén júniusban hozta nyilvánosságra a tárca a kormany.hu portálon, majd az ezt követő társadalmi konzultáció során beérkezett javaslatokkal kiegészülve készült el a benyújtott verzió - emlékeztetett Latorcai Csaba.

A legfontosabb változásokról a helyettes államtitkár elmondta, a tervezet elfogadása esetén Magyarországon kiteljesül az egyesülési jog és az egyesülési szabadság. Létrejöhet egy olyan szervezeti forma, a "civil társaság", amelyet mindenfajta bírósági regisztráció nélkül, személyek közös céljai, elhatározásai mentén alakíthatnak meg a polgárok - emelte ki.

A tervezet egységesíti és egyszerűsíti a civil szervezetekre vonatkozó különböző gazdálkodási szabályokat is - világított rá. Ez azért jelentős újítás - mutatott rá Latorcai Csaba -, mert az elmúlt húsz évben olyan jogszabályi dzsungel alakult ki a területen, ami sokszor egymásnak ellentmondva nehezítette, sőt sokszor lehetetlené tette a civil szerveztek jogszabálykövető magatartását.A HÍR FOLYTATÁSA >>

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...