2012. augusztus 1.

Megjelent a Nonprofit Szervezetek Magyarországon 2010

A nonprofit szférába befolyó támogatásokból a civil szervezeteknek csak 35 százalék jutott 2010-ben. Összetétele szerint az állami támogatás aránya mindössze 28 százalék, míg magánadományokból a civil szervezetek bevételének 65%-a származott a szektor egészéhez viszonyítva.

A civil szervezetek súlya a nonprofit szektorban

A KSH adatai szerint 2010-ben a nonprofit szektor közel 88 százalékát a klasszikus civil szervezetek – alapítványok, egyesületek – tették ki. Területileg jellemzően helyi és regionális hatókörűek, s csak kisebb részük országos hatókörű. Emberi erőforrás tekintetében a szektorban teljes munkaidőben foglalkoztatottaknak csak alig több mint negyede, a nem főállásúaknak közel fele dolgozik a klasszikus civil szervezeteknél, míg az önkéntesek teljesítményének 94 százaléka itt realizálódik.

A nonprofit szférába befolyó támogatásokból a civil szervezeteknek csak 35 százalék jutott 2010-ben. Összetétele szerint az állami támogatás aránya mindössze 28 százalék, míg magánadományokból a civil szervezetek bevételének 65%-a származott a szektor egészéhez viszonyítva. Az egyesületek számára jelentős bevételt jelentett a tagdíj is (47%). A személyi jövedelemadóból felajánlott 1 százalékokból befolyt összeg 97 százaléka jutott a klasszikus civil szervezeteknek. Vállalkozási bevételeik a tevékenység kiegészítő jellegénél fogva viszonylag alacsonyak (33%).

Forrás: Nonprofit Szervezetek Magyarországon 2010. KSH, Budapest, 2012. pp 56-58.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...