2012. augusztus 29.

"Nőktől, nőkről, nőknek" kiállítás az Edinburgh-i Művész Fesztiválon

Női alkotóktól származó, női témájú munkákat felvonultató és eddig kizárólag női látogatókat fogadó kiállításnak ad otthont az Edinburgh-i Művész Fesztivál (Edinburgh Art Festival).

Az Only Women, Women Only (Csak nőktől, csak nőknek) elnevezésű tárlatot augusztus 26-án megnyitották a férfiközönség előtt is, az ezt megelőző egy hónapban kizárólag női látogatókat fogadott a kiállítás. "Létre akartam hozni egy teret, amelyben a nők együtt dolgozhatnak más nőkkel " - mondta Sarah Wilson, a kiállítás kurátora.

"A felvonultatott munkák jelentős része rendkívül személyes hangvételű: bensőséges kapcsolatban áll magával az alkotóval, és összességében a nőkkel. Olyan kérdéseket járnak körül az alkotások, amelyeket a férfiak soha nem fognak megtapasztalni, egyszerűen a két nem közötti különbségekből adódóan" - hangoztatta.

A tárlaton szereplő alkotók egyike, Jannica Honey két hónapot töltött együtt egy edinburghi sztriptízbár táncosnőivel. Élményeit fotósorozatban örökítette meg. "Magával ragadó, érzelemmel teli és olykor elkeserítő élmény volt, de olyasvalamit akartam létrehozni, amely túlmegy az egyszerű +jó+, vagy +rossz+ típusú megközelítésen" - idézte a művészt a BBC brit közszolgálati tartalomszolgáltató internetes oldala.

Honey egyetért a férfi-bojkott feloldásával, de úgy véli, hogy az első hónapban alkalmazott belépési korlátozás fontos kérdéseket vetett fel. Az Edinburgh-i Művész Fesztivál programját színesítő tárlat vonalrajzok, festmények, videó-installációk és konceptuális alkotások révén fedezi fel a női testet és szexualitást.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...