2013. március 20.

Felmérés a nemek közti egyenlőtlenségről: a bérszakadék és a nők elleni erőszak a fő gond


A gazdasági válság tovább növelte a férfiak és nők keresete közti különbséget, és megnehezítette a munka és magánélet közti egyensúly megteremtését - ez derül ki az Eurobarométer nemzetközi nőnap alkalmából készített felméréséből, amely a válságnak a nők helyzetére gyakorolt hatását is elemzi. A megkérdezettek harmada szerint a legnagyobb problémát továbbra is a nők elleni erőszak jelenti.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a megkérdezettek azt szeretnék, hogy a nemek közti egyenlőtlenség kapcsán a döntéshozók a fenti három témával foglalkozzanak elsősorban.

A megkérdezettek kétharmada szerint viszont a munkahelyteremtésnek és a fiatalkori munkanélküliség kivédésének kell abszolút prioritást élveznie.

Férfi vagy nő? - Eltérő szempontok az állásinterjún

A megkérdezettek szerint a munkaadók különböző tényezőket mérlegelnek az állásinterjún attól függően, hogy a jelentkező férfi vagy nő.

Közel 50 százalékuk gondolja úgy, hogy női jelentkező esetén az számít a leginkább, hogy van-e gyermeke a pályázónak, míg 40 százalék szerint a férfiaknál elsősorban a szakmai tapasztalatot veszik figyelembe.

Ezzel szemben a megkérdezetteknek csupán ötöde gondolta úgy, hogy a női jelenktezők esetében a szakmai tapasztalat lenne a legfontosabb szempont a döntésnél.


Forrás: Európai Parlament

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...