2013. június 27.

Szexista reklámok? Bécsben feljelentik!

Kötényes, főzőcskéző anyukát, az alakja miatt problémázó nőt vagy félmeztelen női testet lát egy plakáton Bécsben? Jelentse fel! Bécs Város ugyanis be akarja tiltatni a szexista reklámokat. Egy új mobilalkalmazás – a Werbewatchgroup Wien App – még inkább megkönnyíti a feljelentők dolgát.

Egyre inkább kicsapja a biztosítékot a bécsieknél a reklámok szexista nő- vagy férfiábrázolása. A Városháza arra bíztatja az ott élőket, hogy jelentsék azokat a köztéri hirdetéseket, melyek sérthetik a nők vagy akár a férfiak méltóságát. Egy évvel ezelőtt indították a Werbewatchgroup Wien nevű kezdeményezést, ahol éppen ezeket lehet jelenteni. Most egy ingyenes applikáció letöltésével már egyetlen gombnyomással elküldhetik a város lakói a nekik nem tetsző plakátokat és hirdetéseket. Az alkalmazás már androidos telefonhoz és iPhone-hoz is elérhető.

„Nap mint nap találkozunk főként a nők szexista megjelenítésével. Ezek az ábrázolások meghatározzák a nőkről és férfiakról alkotott képünket. A nőket és testüket a reklámok szexualizált eszközként használják, ezzel felerősítik a nemi szerepekről alkotott képeket és kliséket, ráadásul elősegítik a nők ellen elkövetett erőszak bagatellizálását is. A Werbewatchgroup Wien nevű platformot számos bécsi használja a szexista reklámok feljelentésére. Az új applikációval még könnyebben fotózhatják le és küldhetik el a nyilvános helyen megjelenő példákat a Watchgroupnak” – mondja Sandra Frauenberger, Bécs Város a szexista reklámok feljelentését már régóta propagáló nőügyi tanácsnoka.

És hogy mi számít szexizmusnak? Nemcsak az, amikor a reklám egy (fél)meztelen női vagy férfitesttel akarja eladni a portékáját, hanem az is, amikor a nőket lekezelően, szexualizálva vagy a „női szterotípiákra” leegyszerűsítve ábrázolja – tipikusan bevásárlás, főzés, mosás, gyermeknevelés közben, vagy a túlsúlyával küzdő lényként. A Werbewatchgroup Wien grazi testvérszervezetének segítségével összeállított egy listát, hogy mi számít szexizmusnak és mi nem.

Bár a szexista reklámok áldozatai továbbra is főként a nők, Bécs Város a szexista férfiábrázolás ellen éppoly hévvel küzd. A cél nem kevesebb, mint a szexista reklámok betiltása – mégpedig nemcsak az osztrák fővárosban, hanem országszerte, sőt akár az egész Európai Unió területén is.

Forrás: Compress

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...