2016. március 15.

Kuneva: A háztartási alkalmazottak munkájának szabályozásával a nőket védjük

A női háztartási alkalmazottak és gondozók helyzetén javítana az EP nőjogi szakbizottsága által elfogadott jelentés, amely arra kéri a Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a terület európai szintű szabályozásáért. „Ha elismerjük és szabályozzuk ezt a szakmát, azzal csökkenthetjük az embercsempészetet és a nők elleni erőszakos cselekmények számát” - mondta a szakbizottsági szavazás után Kostadinka Kuneva (baloldali, görög) témafelelős. A jelentésről az áprilisi plenáris ülésen szavaz az EP.

A női háztartási alkalmazottakra és szociális gondozókra vonatkozó jelentését ma fogadta el a nőjogi szakbizottság. Mit tartalmaz a dokumentum?

Az EP nőjogi szakbizottságának jelentése egy Európában 2,5 millió, világszerte pedig 52 millió alkalmazottat érintő szektorra vonatkozik. Ezek a hivatalos adatok. A háztartási alkalmazottak mintegy 29 százaléka azonban nem tartozik a nemzeti jogszabályok alá. Ez azt eredményezi, hogy sokszor diszkriminálják őket, rosszul bánnak velük és rossz körülmények között kell dolgozniuk. A migráns munkavállalók helyzete pedig még ennél is rosszabb.

A nőjogi szakbizottság arra kéri ez Európai Bizottságot, hogy kezdeményezze a háztartási alkalmazotti és gondozói szakma szabályozását az EU-ban.

Milyen nagy a probléma és miért van szükség az európai szintű szabályozásra?

A háztartási alkalmazottak 83 százaléka nő, sokan bevándorlók. Ha szabályozzuk ezt a területet, azzal csökkenthetjük az embercsempészetet és a nők elleni erőszakos cselekmények számát.

Van ezzel kapcsolatban személyes tapasztalata?

Görögországban bevándorlóként egy takarítással foglalkozó cégnél dolgoztam, de nem házaknál. Viszont vannak rokonaim, barátaim, akik igen. Nagyon sok női alkalmazottal találkoztam, akik feljelentést tettek a munkakörülményeik miatt. Mint a görög takarítók és házvezetőnők szakszervezetének elnöke, számos esettel és munkavállalóval találkoztam és láttam, milyen körülmények között élnek.

Forrás: Az Európai Parlament honlapja, mely elérhető: itt

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...