2016. május 16.

Zákányszéki Nőegylet bemutatkozása

Szervezet neve: Zákányszéki Nőegylet
Szervezet székhelye: 6787 Zákányszék, Petőfi utca 17.
Képviselő:
  • Ördögh Dezsőné elnök
Honlap: zakanyszek.hu/felso-menu/noegylet/
Telefon: +36 30 512 8447

Új nyilvántartási szám: 06-02-0002014
Régi nyilvántartási szám: 2014/2003
Alapítás éve: 2003
Adószám: 18472668-1-06
Megye: Csongrád
Régió: Dél-Alföld

Közhasznúsági fokozat: nem
Szervezet típusa: egyesület
--------------------------------

A Zákányszéki Nőegyletről:

A rendszerváltás idején, majd a község egyetlen szakszövetkezetének – az Egyetértés Szakszövetkezetnek – feloszlásával (1993-ban) a községben megszűntek a nőszervezetek. Majd csak tíz év múlva, 2003-ban néhány lelkes asszony Hajdú Imréné Ördögh Ilona (akkor alpolgármester) kezdeményezésére és közreműködésével a helyi hagyományokra építve megalakították meg a Zákányszéki Nőegyletet.

Az uniós csatlakozásra való felkészítést szolgáló, Nők szerepe a közéletben címmel rendezett kistérségi értekezleten Zákányszékről is részt vettek, és elhatározták, pályáznak ilyen fórum megrendezésére. Meleghné Szűcs Mónika, aki akkor a Teleházban dolgozott, közreműködött az ötlet megvalósításában. A pályázat nyert, és sor kerülhetett a rendezvényre.

Itt mondatott ki a döntés: „hozzunk létre nőegyletet!” Az alakuló ülésre meghívták a volt nőtanácsi vezetőket: Sebők Mihálynét, Frank Szilveszternét és Gárgyán Benőnét, akiket felkértek, vállalják a tiszteletbeli elnök címet. Csak Gárgyán Benőné mondott „igen”-t, Sebők Mihályné és Frank Szilveszterné egészségi állapotára tekintettel erre már nem vállalkozott.

A Zákányszéki Nőegyletet a cégbíróság 2004. január 1-jei hatállyal vette nyilvántartásba.

Ördögh Dezsőné Ági vezette lelkes csapat a kevés szabadidejét szívesen tölti együtt. Családi délutánokat, farsang idején maszka bálat, batyus bálat rendeznek, ahol a szórakoztató műsort is az egylet tagjai adták.

Az „éljünk egészségesebben” program keretében megszervezték a jógafoglalkozásokat, ősztől tavaszig hetente egy alkalommal a művelődési házban jönnek össze a lányok, asszonyok egy kis mozgásra, relaxálásra.

A községben működő civil szervezetek közül néhánnyal igen aktív együttműködés alakult ki. A Zákányszéki Közművelődési Egyesület kiemelkedő rendezvénye a Böllérnap, már hagyományosan, minden év novemberében rendezik meg.

A Nőegylet az egyik támogató, ez azt jelenti, hogy az asszonyok részt vesznek az ételkészítésben, töltött káposzta nem lenne nélkülük. A helyi Vállalkozók és Gazdálkodók Klubjával közösen előadásokat szerveznek, együtt töltenek egy szép májusi vasárnapot az erdei pihenőben, közös „bulival” búcsúztatják az óévet.

A Nőegylet kezdeményezésére a karácsonyra való felkészülést, adventet együtt ünnepli szinte az egész falu. Az egylet tagjai elkészítik az adventi koszorút, amit a Lengyel téren állítanak föl, férfi családtagok közreműködésével.

Aztán a vasárnaponkénti gyertyagyújtás alkalmával műsort adnak az óvodások, iskolások, az ifjúsági önkormányzat, nőegylet, nyugdíjas klub, az országos hírű Parasztkórus, és a citerások.

A gyertyákat a község vezető tisztségviselői gyújtják meg. Ezt követően forró tea, forralt bor és sütemény mellett beszélgetnek az emberek, és apró ajándékokat vásárolhatnak a karácsonyi vásárban.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...