Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2011. november 17.

Az édesanyák adják a társadalom szociális ragasztóanyagát


Az Európai Unióból 14 partnerszervezet fogott össze, hogy erősítse az alulról szerveződő női hálózatokat nemzeti és nemzetközi szinteken 11 országot összekötő, anyaközpontok támogató struktúráit fejlesztő projekt indult november elején Stuttgartban. Isabel Frezer, Stuttgart város polgármestere köszöntötte az országukban közösségi női vezetőként működő nemzetközi résztvevőket és fogalmazta meg a címbéli szavakat az édesanyák jelentőségéről.

A miskolci Holdam Egyesület - a projekt magyarországi résztvevőjeként - is részt vett a Grundtvig Tanulási Kapcsolatok program keretében zajló találkozón,  olyan magukhoz hasonló szervezetekkel együtt, akik önsegítő közösségi helyeket  (anyaközpontokat vagy más néven szülő-gyermek központokat) működtetnek édesanyák és családok számára.

Az anyaközpontok elsősorban részvételi és aktív önkéntes alapon szerveződnek, ahol a helyi édesanyák nyilvános, bárki által hozzáférhető helyen „köztéri nappalit” teremtenek maguk számára. E közösségi helyeken lehetőség nyílik az anyák, gyermekeik és családjaik számára többszintű, átfogó támogatás biztosítására. Az egyes országokban (Szlovákia, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Bulgária, Csehország, Lichtenstein, Törökország, Ausztria, Magyarország) saját nemzeti karakterisztikájú központok működnek, de a fenti elvek és szempontok mindenhol azonosak.

Az anyaközpontokat tömörítő nemzetközi hálózat, a mine, kezdeményezte a közös projekt elindítását, mellyel az édesanyák társadalmi szerepét, véleményformáló erejét, összefogásait, és országok közötti tapasztalatcseréjét szeretné fejleszteni. A mine jelenleg 22 ország több, mint 1000 anyaközpontjának együttműködését segíti elő. A hálózatnak Magyarország is tagja, ahol nemrégiben kezdődött meg a hasonló női közösségi helyeket működtető országos civil hálózat formálódásnak folyamata.

A Támogató struktúrákat fejlesztő anyaközpontjaink az aktív önkéntesek bevonására projekt két évig tart majd, melynek keretében 184 külföldi látogatás valósul majd meg. Magyarországról minimum 12-en utaznak a következő országokba: Németország, Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Hollandia, Csehország, Szlovákia, hogy tapasztalatot szerezzenek más országok anyaközpontjainak működéséről, megismerjék az ott élő édesanyák helyzetét és társadalmi tevékenységét, s nem utolsósorban azért, hogy aktív önkéntes szerepvállalásukban alkalmazható női vezetői kompetenciáik erősödjenek.

A miskolci Holdam udvar Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Szlovákiából és Hollandiából is fogad majd vendégeket 2012-13-ban: a helyi szülők és kisgyermekes családok így nemzetközi szinten is megismertethetik önkéntes munkájukat, bemutathatják közös víziójukat, közösen elért eredményeiket, s párbeszédet folytathatnak a fejlesztendő kérdéseikről, megoldandó problémákról.


A HÍR FOLYTATÁSA >>