Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2011. november 1.

A nőknek drága lesz az életbiztosítás


A hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem vesztesei lesznek a hölgyek az életbiztosítási piacon: miután a járadékszolgáltatások itthon hiányoznak, így csak a dráguló életbiztosítási díjakat köszönhetik majd a Gender-direktívának.

Rendkívüli, ma még a piaci szereplők számára is megjósolhatatlan változások kezdődnek 2012. december 21-től, amikortól az Európai Bíróság 2011. március 1-jei döntése értelmében a biztosítók már nem szerepeltethetnek nemek szerinti megkülönböztetést a biztosítási díjakban, illetve szolgáltatásokban.

Tényleg mindenki egyenlő?


A Gender-direktíva közel sem biztos, hogy az utolsó csapás lesz a biztosítási piacra. Az Európa Tanács jelenleg tárgyalja azt az irányelvjavaslatot, melynek értelmében a diszkrimináció minden formája tilos lenne a szolgáltatásokhoz való hozzáférésben, amennyiben a megkülönböztetés életkoron, valamely fogyatékosságon, vallási meggyőződésen vagy szexuális irányultságon alapszik. Ez a javaslat külön rendelkezéseket tartalmaz a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozóan.

Amennyiben az életkor és a fogyatékosság is tiltólistára kerül, az az Európai Biztosítók Szövetsége (CEA) álláspontja szerint a jelenleg működő biztosítási modell végét jelentené, aminek a fogyasztók lennének a legnagyobb kárvallottjai.

Biztosítói oldalról hangsúlyoznunk kell, hogy a jelenlegi gyakorlatunk nem tekinthető diszkriminatívnak, valós kockázatoknak megfelelő díjképzést használunk − mondja Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágának vezetője. További szabályozás, ami ezt a díjképzést ellehetetleníti és egyértelműen a bizonyítottan meglévő különbségek ellenére egyenletes díjképzés ellen hat, inkább nevezhető diszkriminatívnak, mint a jelenlegi gyakorlat.

Sovány vigasz, hogy a jelek szerint a Gender-direktíva nem visszamenőleges hatállyal írja majd át a biztosítók életét, így a már élő szerződések esetén nem változik a tarifa. Pandurics Anett, a Magyar Posta Biztosító vezérigazgatója szerint ez jogilag is nehezen elképzelhető, egyoldalú szerződésmódosításnak tűnik. Ennek ellenére például a Generalinál megvizsgálták a visszamenőleges hatály érvénybelépése esetén felmerülő feladatokat is, tájékoztatásuk szerint ezek jelentősek és sok kérdést felvetnek.

Ha teljesen kisimulna, azaz nem, életkor és fogyatékosság alapján nem lehetne megkülönböztetni az embereket, a veszélyközösség szónak az értelme megmaradna, hiszen eddig is azonos terméket kaptak a férfiak és nők − tehát egy veszélyközösségbe tartoztak, csak az arányos részesedés alapelve dőlhet meg − állítja Bartha Viktória, az Aegon életbiztosítási vezérigazgató-helyettese.

A bevezetés a kontraszelekciós hatás miatt áremeléshez fog vezetni − vélekedik Kozek András, az Allianz élet- és nyugdíjbiztosításokért felelős vezérigazgató-helyettese. Az egyértelműnek látszik, hogy a kockázati életbiztosításoknál a statisztikailag igazoltan magasabb átlagéletkort elérő, így értelemszerűen kisebb haláleseti kockázatot jelentő nők számára a korábban alkalmazott előnyös tarifák megszűnnek. A megtakarítással kombinált, vegyes termékeknél is ez történik, de itt az összesített hatás kevésbé erős − mondja a szakember.

A kockázati életbiztosítások esetében egy 40 éves biztosított esetében, 10 éves tartammal számolva ma egy férfi akár 80 százalékkal magasabb díjat fizethet, mint egy hasonló korú nő. A járulékszolgáltatásoknál fordított hatás érvényesül majd: a prognosztizált korábbi halál okán magasabb térítést kapó férfiaknak ugyanazért a járadékösszegért magasabb díjat kell majd fizetniük, míg a hölgyek korábban magasabb díja csökkenhet.


A HÍR FOLYTATÁSA >>