Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2011. november 11.

Töredékére csökken a civil alap pénze


5 perces interjú: Csizmadia László az NCA Tanácsának elnöke. A jövő évi büdzsében mindössze 1,3 milliárd forintot szán a kormány a Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) támogatására. Erről is kérdeztük az NCA Tanácsának elnökét.

– Mit vár a készülő civil törvénytől?
– Új, a civil társadalmat szolgáló, közhasznú formát kell kialakítani, így a pályázati pénzeket szétosztó NCA is rendszerváltást él meg. Az elmúlt időszakban az alapnál ellenőrizhetetlen, kollektív szellemben hozták a döntéseket. Az Állami Számvevőszék megállapította, a feladatrendszerhez nem csatoltak személyi felelősséget. Bár volt olyan elképzelés, hogy a civil alap elveszti önállóságát, de végül a törvényalkotók belátták: ezt a problémát csak egy önálló, jogi személyiséggel rendelkező civil alappal lehet megoldani. Amelyben lesz hierarchia, és ahol a miniszter ellenőrzése mellett a tanács elnöke, s a kollégiumi elnökök is felelősséget vállalnak döntéseikért.

– Várható, hogy tisztul a civilszervezetek köre?
– Jelenleg hatvan-hetvenezer bejegyzett civilszervezet létezik az országban. Az új törvény elő fogja írni az ismételt regisztrációt. A tönkrement és nem működő civilszervezetek el fognak tűnni, így kitisztulhat a civil világ.


– Nemsokára zászlót bont a Civil Együttműködési Tanácskozás, a CET. Mi ennek a jelentősége?
– A CET révén a magyarság nemzeti feladatokat tud meghatározni az egész Kárpát-medence számára, s a civilek kezdeményező szerepet vállalhatnak a hazai és az uniós jogalkotásban. A CET tehát kiemelkedő együttműködési lehetőség, amellyel nyolc történelmi magyar régió tudja összehangolni a nemzetépítést.


A HÍR FOLYTATÁSA >>