Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2011. november 23.

Világnap a nők elleni erőszak megszüntetéséért, 2011. november 25.

1960. nov. 25: A Dominikai Köztársaságban a diktatúra áldozata lett három nővér, a Mirabal nővérek: Patria, Minerva és Maria Teresa.

Rájuk emlékezve 1999-ben az ENSZ konferenciája e napot a Nők elleni erőszak megszüntetésének napjává nyilvánította. Pillangók néven voltak politikai aktivisták a Trujillo diktatúrában. Az ellenállás jelképei voltak, többször bebörtönözték őket. A titkosrendőrség emberei végeztek velük, testüket egy szakadékban találták meg. Haláluk híre megrázta a világot, sorsukról film készült, Ha eljő a Pillangók ideje címen, főszerepben Salma Hayek.

A nők elleni erőszak nem csak a politikai élet színterén, hanem a közéletben, és sajnos az otthonokban is megtalálható. Nemcsak háborúban, hanem békében is.

 A fiatalon, 15-44 évesen meghalt nők 7 %-ánál a halál oka erőszak. Az USÁ-ban, Kanadában, Izraelben, Ausztráliában a nőgyilkosságok 40-70 %-át a férjek és barátok követik el. Egyiptomban gyakran a családjuk megöli a megerőszakolt nőket, hogy megszabaduljanak a szégyentől. Tanzániában évente többszáz nőt végeznek ki boszorkányság vádjával. (Néhány adat a 2002-es WHO jelentésből.)

 A nők elleni erőszak egyik legsúlyosabbja akaratuk ellenére teherbe ejteni őket. Jelenleg az emberi nemzéseknek még több mint harmada a nő szándéka nélkül történik, és ez súlyos bűn a jövő generációk és civilizációnk ökológiai létalapjai ellen is.


A HÍR FOLYTATÁSA >>