Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. február 10.

A Bizottság megteremtené az európai alapítványi státuszt

A Bizottság a mai napon az európai alapítvány statútumára vonatkozó javaslatot terjesztett elő, amelynek célja, hogy megkönnyítse az alapítványok számára a közhasznú tevékenységek támogatását az unió teljes területén. A javaslat egy olyan egységes uniós jogi formát kíván létrehozni, amely alapvetően egyforma lenne minden tagállamban.

A Bizottság a szerdán közzétett javaslatában kifejti, hogy az alapítványok az unió számára fontos tevékenységet folytatnak és a köz egészének javát szolgálják, azonban az egyes tagállamok nemzeti jogában fellelhető akadályok, illetve a jogrendek közötti különbségek gyakran költségessé teszik és megnehezítik az alapítványok tevékenységének több tagállamban való folytatását. Ezért a Bizottság egy egységes uniós jogi formát – az európai alapítványt (FE) – kíván létrehozni, amely alapvetően egyforma lenne minden tagállamban, és a belföldi alapítványokkal párhuzamosan létezne. Az európai alapítványi státusz megszerzése teljes egészében önkéntes lenne.

A követelményekkel kapcsolatban a statútum rögzíti az európai alapítványokkal szembeni főbb követelményeket. Minden európai alapítványnak bizonyítania kell például az általa követett közhasznú célt, tevékenységének határokon átnyúló dimenzióját, valamint azt, hogy rendelkezik a 25.000 eurónyi minimális induló vagyonnal. Az európai alapítvány létrehozható új alapítványként, nemzeti alapítvány átalakítása révén, vagy nemzeti alapítványok összeolvadásával. Az európai alapítvány a valamely tagállamban történő nyilvántartásba vételét követően válik jogi személlyé.

Az európai alapítvánnyá válás több előnnyel is jár, elsősorban csökkennek a költségek és a bizonytalanság. Az európai alapítványok minden tagállamban rendelkeznek majd jogi személyiséggel és jogképességgel. Az új statútum lehetővé teszi számukra, hogy az EU-szerte alkalmazandó hasonló szabályoknak köszönhetően könnyebben és kisebb költség mellett végezzék tevékenységeiket és a források becsatornázását. A statútum európai címkével látná el az európai alapítványokat. Ez egyrészt felismerhetővé tenné őket, másrészt a megbízhatóságuk védjegye lenne, ösztönözve ezáltal az alapítványok határokon átnyúló tevékenységeit csakúgy, mint a nemzetközi adományozást.

Az európai alapítványokra ugyanolyan adószabályokat lehet alkalmazni, mint a belföldi alapítványokra. Az európai alapítványok részére adományozókat ugyanazon adókedvezmények illetik meg, mint ha a saját tagállamukban létrehozott alapítvány részére adományoztak volna. A tagállamoknak az európai alapítványokat mindkét esetben a saját jogrendjük keretében létrehozott közhasznú alapítványokkal egyenértékűnek kell tekinteniük.

Forrás: EUvonal