Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. február 20.

Kiemelt szerep jut a civil szférának a társadalmi párbeszédben

A civil szervezeteknek kiemelten fontos közvetítő szerepe van az állam és a társadalom között, a decemberben elfogadott civil törvény is ezt fejezi ki - jelentette ki Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár egy nyíregyházi fórumon február 17-én.
Az államtitkár köszöntő beszédében kifejtette: az állam, valamint az államigazgatás megújulásának időszakában különösen nagy szüksége van a civil társadalmi összefogásra Magyarországnak és a Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségnek. A társadalom céljainak megvalósításában és a lehetőségek kiaknázásában elengedhetetlen a civil szervezetek részvétele, azonban a szektor hatékony működésének biztosítása és az ehhez szükséges feltételrendszer kialakítása már az állam feladata, ezt kiemelt feladatként kell kezelni. Az államtitkár szerint "nem látszatműködésre és monstrum szervezetekre" van szükség, hanem oda kell a forrásokat összpontosítani, ahol valódi tevékenység folyik.

Az állam és a civil társadalom együttműködésére a legfrissebb példa a 2011 decemberében elfogadott civil törvény és azt megelőző, másfél évig tartó, példaértékű társadalmi egyeztetés. A szférát eddig túlszabályozottság, átláthatatlanság, magas adminisztrációs teher, az adatszolgáltatások felesleges párhuzamosságai, bonyolult és soklépcsős pályázati eljárások jellemezték. Emiatt nehezen tudták végezni feladataikat a civil szervezetek. Az új törvény a működési környezetet támogató szabályozással hozzájárul a szektor fejlődéséhez és erősítéséhez.

Sok civil szervezet kívánsága vált valóra a támogatáspolitikai rendszer újragondolásával. A civil bank bevezetésével a szervezetek már visszatérítendő támogatást is igényelhetnek, amelyből akár az európai uniós programokhoz szükséges saját erőt finanszírozhatják. A törvény rendelkezései értelmében az újonnan létrehozott Nemzeti Együttműködési Alap forrásait nem lehet ezen túl zárolni, tehát minden egyes forint, amely a költségvetési törvényben elfogad az Országgyűlés - egy átláthatóbb döntési mechanizmust követően - a civil szervezetekhez jut el - hangsúlyozta Szászfalvi László.

Forrás: MTI, kormany.hu