Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. február 23.

„NE légy áldozat!”

A Közéleti Roma Nők Egyesületének felvilágosító kampánya a prostitúció veszélyei ellen

„A prostitúcióba senki sem úgy kerül bele, hogy egy nap arra ébred, ezt az utat választja. A prostitúciót a szegénység, a gyermekkori szexuális visszaélések, a nôk sebezhetôségét kihasználó stricik és a prostituáltakat vásárló férfiak választják a nôk számára.”
(A Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom sajtókonferenciája, 2005.)

Kampányunk egy figyelemfelkeltő programsorozat annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű régiókból, családokból, közegből származó lányok és nők tisztában legyenek vele, hogy a prostitúció nem egy vállalható lehetőség a jövedelemszerzésre. Egyesületünk profiljának megfelelően elsődlegesnek tartjuk felhívni a figyelmet a roma származású nők és gyermekek kiszolgáltottságára, hiszen általában ők szembesülnek a prostitúció legsötétebb oldalával, legkegyetlenebb formáival. Célunk előadásainkkal és tréningjeinkkel tájékoztatni a nőket és gyermekeket, illetve az egész társadalmat a prostitúció valós veszélyeiről, formáiról, a szexipar etnicizáltságáról.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy a prostitúció nem maradhat rejtve a magánélet berkeiben, nem kezelhetjük tabuként, foglalkoznunk kell vele. A prostituálttá válás során mesterségesen tesznek áldozattá nehéz helyzetben lévő nőket, melynek során az állam és a társadalom szemében ők válnak bűnbakká. Stigmatizáljuk és elítéljük őket, miközben szemet hunyunk szenvedéseik és megaláztatásaik felett. Olyasmiért büntetjük őket, amit legtöbbjük kényszerből vállalt, pedig az általuk megélt sors önmagában büntetés számukra.

Egyesületünk a Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom alapító tagjaként vallja, hogy
  • A prostitúció a társadalom rákfenéje 
  • A rendszer, amely a prostitúciót kitermeli önmagában erőszak, megvetés és agresszió. Mozgatója egy óriási, tökéletesen strukturált, hatalmas pénzekkel üzletelő, szerteágazó, országos és nemzetközi kereskedelmi szervezet. 
  • A prostitúció az emberi szabadság és méltóság elleni támadás, az emberi személyiség tagadása. Összeegyeztethetetlen az emberi jogokkal, és súlyos bűnt követ el a prostitúció használója és elősegítője is. Egyszerre támadás azok ellen, akik hasznot húznak belőle, és azok ellen, akik tárgyai, de azok ellen is, akik elfogadják, igazolják vagy hallgatnak róla. 
  • A prostitúció világában a szabadság fikció, gondosan ápolt látszat, sohasem választás vagy személyi szabadság kérdése. Hasznot húz az emberek szorult helyzetéből, csapda, börtön. Olyan vállalkozás, amely elszemélyteleníti és haszonszerzés céljából tárggyá, kereskedelmi áruvá alacsonyítja le az embereket, elsősorban a nőket. 
  • A rendszerváltás óta sok tízezer nő és gyermek vált áldozatává a prostitúció kizsákmányolásából élő bűnözői köröknek, anélkül, hogy ezek az igen súlyos, tömeges jogsértések a nyilvánosság előtt emberi jogi problémaként jelentek volna meg. 
  • Az egész világon bebizonyosodott már, hogy a vigalmi negyedek, türelmi zónák nem mások, mint a pénzmosás és rendőri korrupció legfőbb színterei, és a bennük működő legálisan feltüntetett vállalkozások mögötti illegális tevékenységek húzódnak meg. Ez nem is lehet másként, hiszen mindez a prostitúció belső természetéből fakad. A gyorsan tönkremenő prostituáltak utánpótlását csak a legkülönbözőbb kényszerítésekkel lehet biztosítani: nő és gyermekkereskedelemmel, szexuális erőszakkal, drogfüggéssel, veréssel, zsarolással, emberrablással, csalással, hamis ígéretekkel. 
  • Valljuk, hogy egy, az emberi jogokat elfogadó állam nem adóztathatja, továbbá intézmények teremtésével nem segítheti azt, hogy bűnözők e nekik kiszolgáltatott gyerekeket, serdülőket és felnőtteket szexuális rabszolgaságba taszítsák, és intim testnyílásaikra redukált tárgyként forgalmazzák. 
  • Valljuk, hogy állam és törvényhozás az emberi jogok tekintetében nem mondhat kétfélét állampolgárainak: gyerekeknek és felnőtteknek. Nem mondhatja azt, hogy fontos, hogy mindenki vigyázzon a testi épségére és személyiségének integritására és ehhez az állam minden segítséget megad, ha másrészt viszont vannak polgárai, akikre gyermekkorukban nem tud vigyázni: nem tudja megvédeni őket a súlyos abúzusoktól, ezért felnőttként is magukra hagyja őket, azaz nem védi meg őket azokkal szemben, akik vissza kívánnak élni elesettségükkel, sőt legalizálja és megadóztatja ezt a visszaélést, amit ezáltal – mint jövedelemszerző tevékenységet – aztán társadalmi normává is emel.
Bízunk benne, hogy rendezvényünkkkel hozzájárulunk ahhoz, hogy nagyobb tudatosság alakuljon ki a magyar lakosságban a prostitúció korlátozása tekintetében. A prostitúció nem egy olyan jelenség, amivel törvényszerűen együtt kell élnünk, egy egészséges társadalom létezhet nélküle, sőt egy egészséges társadalomnak nélküle kell működnie. A prostitúció ma létező, sokszor kegyetlen formái nem jelenthetnek szolgáltatást, mert nem egy olyan igényt elégítenek ki, amit ne lehetne kulturáltan pótolni. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy prostitúció nélküli világ megteremtése hosszú folyamat, de munkánk célja, hogy legalább elinduljunk ebbe az irányba a Prostitúció nélküli magyarországi mozgalom többi tagjával együtt.

Első rendezvényünkre február 25-én, szombaton kerül sor.