Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. augusztus 31.

Civil Licit 2012 - Megkezdődött a pályázatok feltöltése

A 2012-ben immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Civil Licit egy olyan rendhagyó aukció, amelyen nem műtárgyak kerülnek kalapács alá, hanem olyan programokat kínálnak fel civil szervezetek, amelyek vállalatoknál valósulnak meg. 

A licitre bocsátott szolgáltatások lehetnek például környezetvédelemmel, munkahelyi esélyegyenlőséggel, egészségmegőrzéssel, hátrányos helyzetűek támogatásával és más CSR-hoz kapcsolódó tevékenységgel összefüggő programok, tréningek, képzések, vagy tanácsadás, amely komoly szerepet játszik a vállalaton belüli és kívüli együttműködés és tolerancia megteremtésében.

Az elmúlt négy évben fenntarthatósági árverésünkön több mint 40 civil szolgáltatás kelt el és valósult meg különböző típusú, méretű és tevékenységű vállalatnál.

Mikor és hol kerül megrendezésre a Civil Licit?

2012. november 6. / Erzsébet tér – Design Terminál

Milyen programokra lehet licitálni?

A civil szervezetek szolgáltatásaikat a vállalati szféra igényeinek megfelelően alakítják ki. A rendezvényen 15 szervezet 15 programjára lehet licitálni a vállalatok vezetőinek, képviselőinek. A főbb témakörök a következők:
 • Környezetvédelem, zöld munkahely programok
 • Energiahatékonyság
 • Befogadó munkahely programok: hátrányos helyzetűek és megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő programok
 • Családbarát munkahely kialakítása, magánélet és a munkahelyi feladatok összehangolása
 • Munkahelyi esélyegyenlőség megteremtése
 • Fogyatékos személyek integrációja
 • Hátrányos helyzetűek és romák felzárkóztatása, esélyegyenlősége
 • Egészségmegőrzés, egészség-fejlesztés, egészséges életmódra nevelés
 • Mélyszegénység, éhezés megszűntetése
 • A társadalom ismereteinek, kompetenciáinak fejlesztése (pl. gazdasági, pénzügyi ismeretek, digitális kompetencia, a tanulás tanulása)
 • Egyéb társadalmi és/vagy környezeti fenntarthatóságot szolgáló programok

Mit jelent a Civil Licit egy civil szervezetnek?

A Civil Licit egy civil szervezet számára egyfelől bemutatkozási és kapcsolat-felvételi lehetőség a vállalati szférával. Másfelől piaci lehetőség egy szolgáltatás értékesítésre, egy vállalati ügyfél megszerzésére. Ha egy civil szervezetnek már van olyan szolgáltatása, amelyet vállalatoknak nyújt, a Civil Liciten értékesítheti. Ha még nincs ilyen szolgáltatása, itt az alkalom, hogy kialakítson egyet. A Civil Liciten való indulással egy civil szervezet az adományok és a pályázatok mellett egy újabb forráslehetőséghez juthat. Emellett a Civil Licit Alapítvány segítséget és tanácsadást nyújt a civil szervezetek számára szolgáltatásaik kialakítására és projektmenedzsmentjére.

Hogyan vehet részt egy civil szervezet a liciten?

A Civil Liciten való megjelenés jogát pályázás során nyerhetik el civil szervezetek. 15 civil szervezet juthat be a licitre, a pályázók körét egy független szakmai zsűri választja ki. A pályázati útmutató megtalálható itt: pdf letöltése. Jelentkezni a Pályázatok feltöltése menüpontban található adatlap kitöltésével lehet. A benyújtási határidő: 2012. július 31. 18 óra

Mit jelent a Civil Licit egy licitáló számára?

A Civil Liciten évről évre képviseltetik magukat nagy multinacionális vállalatok, illetve közepes és kisebb vállalkozások egyaránt. A felelős gondolkodás már elvárás egy eredményességre törekvő vállalattal szemben. A vállalatok keresik CSR projektjeikhez a területen tapasztalattal rendelkező szervezetek segítségét. Olyan szolgáltatásokat keresnek, amelyek beilleszthetőek, kapcsolódnak tevékenységükhöz.

A Civil Licit Alapítvány tapasztalatai szerint a vállalkozásoknak valóban versenyelőnyt jelent, ha fenntarthatósági és CSR tevékenységükbe civil szervezetektől származó kapacitást és szaktudást vonnak be. A résztvevők emellett megismerkedhetnek a társadalmi felelősségvállalás ügyét valóban komolyan vevő vállaltokkal és ezek CSR-gyakorlatával, valamint lehetőségük nyílik együttműködések megkötésére a résztevőkkel. Az árverés emellett egy nagy médiavisszhangot kiváltó esemény, amelynek PR és reklámértéke is számottevő.

Mit vállalnak a Civil Liciten résztvevő vállalatok?

A résztvevő cégek egy-egy felelős vezetővel képviseltetik magukat az árverésen. Nem szükséges előzetesen kötelezettséget vállalni, csak akkor kell licitálni, ha valamelyik árverezésre kerülő program megtetszik. Eredményes licitálást követően az érintett civil szervezetek és vállalkozások szándéknyilatkozatot írnak alá. valamint elismerő oklevelet kapnak.

Hogy történik a licitálás?

A licitálás az aukció szabályai szerint zajlik. Akár meglehetősen alacsony kikiáltási áron is olyan programokat „szerezhetnek be” a licitáló cégek és szervezetek, amelyek hozzájárulnak a társadalmi felelősségvállalás erősítéséhez, illetve a környezeti fenntarthatóság növeléséhez, ezeken keresztül a vállalati kultúra és a munkatársi elköteleződés javulásához, valamint a tudatos munkaadói és vállalati imidzs erősítéséhez. A civil szervezetek és gazdasági szereplők részére a Civil Licit Alapítvány kizárólag lehetőséget biztosít a Civil Liciten való részvételre és találkozásra, együttműködések megkötésére. A Civil Liciten való részvétel nem jelent garanciát arra, hogy az árverésen minden program gazdára talál. A licitálást megnyerő cég és az aukcióra bocsátott szolgáltatást nyújtó civil szervezet a licitforduló végén szándéknyilatkozatot ír alá, melyben kölcsönösen vállalják a program megvalósítását. A civil szervezet és a cég közötti megállapodásban a Civil Licit szervezői nem vesznek részt.

Milyen kísérőprogram kapcsolódik az aukcióhoz?

Minden évben különleges eseménnyel párosul a Civil Licit szakmai rendezvény. A Civil Licit Alapítvány 2011-ben az improvizáció eszközét választotta arra, hogy a széles nyilvánosságot is bevonva bemutassa az esélyegyenlőség vagy éppen a környezetvédelem kapcsán előkerülő élethelyzeteket. A kedvelt műfaj — az improvizációs színház jó kifejezőeszköz akár az egyenlő bánásmód témakörének bemutatására, illetve jól rávilágít annak mélységeire, másfelől a színház nyújtotta nevetés enyhíteni tudja a kialakult feszültségeket, az előítéleteket, a sokszor rosszul berögződött szokásokat.

Mit kell tennem, ha szeretnék licitálóként megjelenni a Civil Liciten?

Amennyiben részt kíván venni az Ön vállalata is, jelentkezzen a tamogato@civillicit.hu e-mailen vagy a 061-240.38.03-as telefonszámon. A résztvevő vállalatok száma korlátozott, ezért a sikeres részvétel érdekében vegye fel mielőbb a kapcsolatot a Civil Licit Alapítvánnyal.

A Civil Licit program háttere bővebben

Egyre több civil szervezet ismeri fel, hogy fennmaradásához, missziójának kiteljesítéséhez a vállalatok számára befogadhatóvá kell tennie szolgáltatásait. Ezzel egy időben örvendetesen nő azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek komolyan gondolják, hogy a gazdasági teljesítmény mellett a társadalmi környezettel való harmonikus együttélés is elengedhetetlen a hosszú távú sikerek eléréséhez.

A Civil Licit elnevezésű program 2008-ban jött létre, amely egy fenntarthatósági árverés olyan civil szervezetek és vállalkozások részvételével, amelyek felvilágosult és aktív hozzáállással, valamint tenni akarással viseltetnek a társadalmi felelősségvállalás ügye iránt.

A rendhagyó aukció célja egyfelől, hogy a civil szektor számára utat mutasson abban, hogy programjaikat, projektjeiket hogyan lehet a for-profit szektor intézményei számára is érdekessé és „eladhatóvá” tenni. Másfelől a program célkitűzése az is, hogy a civil szervezetek által az uniós forrásokból támogatott programokon keresztül elsajátított és felhalmozott tudásanyag, valamint a befektetett rengeteg munka ne vesszen el, hanem ezeket a jó gyakorlatokat, tapasztalatokat a vállalatok saját működésükbe átültessék. Az aukción elkelő programok a hatékonyabb vállalati működést, a környezettudatos gondolkodást, az elfogadási és együttműködési hajlandóságát hivatottak elősegíteni a társadalmi felelősségvállalás jegyében.

Nagyon fontos minden olyan program, ami a két szektor közötti távolságot csökkenti, és amely a közöttük lévő együttműködés kialakítását segíti, hiszen ezeknek az öntevékeny energiáknak a felszabadítása komoly lendületet képes adni a gazdaságnak. A vállalkozások gyarapodása nem csak pénzben mérhető növekedést kell jelentsen, hanem a társadalmi felelősségvállalás és a vállalati belső kultúra fejlesztése tekintetében is szolgálja Magyarország felzárkózását az európai élmezőnyhöz. A jelenlegi gazdasági struktúra alapjai láthatóan inognak, ezért előbb vagy utóbb a csupán profitmaximalizálásra épülő modellt egy új összetartó, felelősen gondolkodó és cselekvő, értékalapú gazdasági paradigma fogja felváltani. Ennek a támogatása mindannyiunk feladata és ehhez járul hozzá a Civil Licit fenntarthatósági árverés.

További információk és a pályázatok feltöltése