Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. szeptember 15.

A Női Érdek sajtónyilatkozata a Nők Lázadása tüntetésre


A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség – az Európai Női Lobbi magyar tagja – nyilatkozata

A 2012. szeptember 16-ai Nők Lázadása tüntetés alkalmából a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség nyilatkozattal támogatja a szervezők célját.

A magyar nőszervezetek és a témával foglalkozó szakemberek másfél évtizede küzdenek a nők elleni párkapcsolati, családon belüli erőszak visszaszorítására alkalmas jogi szabályozás megalkotása érdekében. Az egymással minden más téren versengő pártok kormányra kerülve egytől egyig elvetik, félresöprik javaslatainkat, mondvacsinált, szakmaiatlan érvekkel igyekeznek súlytalanítani a problémát, elhárítani a politikai, kormányzati felelősséget. A nők elleni erőszak emberi jogi probléma. De nem csak az: a szabadon garázdálkodó elkövetők, a védelem és ellátás nélkül hagyott áldozatok óriási társadalmi költséget jelentenek, amelyet az adófizetők – azok is, akiknek semmi közük az erőszakhoz – fizetnek meg.

Mély megütközéssel kell megállapítanunk, hogy a politika irányítói tétlenül tűrik, sőt, kommunikációjukkal, magatartásukkal sokszor egyenesen bátorítják a magán- és a közéletben egyaránt jelentkező nők elleni erőszakot.

A nők elleni családon belüli erőszak mintegy kétszázezer magyar nőt érint nap mint nap, gyermekeikkel, szüleikkel, szeretteikkel, munkaadóikkal együtt ennél is sokkal több embert. Bár a válságról esik a legtöbb szó, mégis a nők elleni erőszak ma a legnagyobb tömeget érő és fenyegető társadalmi probléma Magyarországon. Az az állam, amely ezzel a jelenséggel nem néz szembe, amely ezt a jelenséget nem veszi komolyan, az cserbenhagyja, elárulja állampolgárait, választóit.

Követeljük a párkapcsolati és a családon belüli erőszak büntetőtörvényi tényállásának megalkotását civil szakmai kontroll mellett. Követeljük az elkövetők felkutatását, megfékezését.

Követeljük, hogy az állam vállaljon felelősséget az áldozatokért, és közpénzből működtessen elegendő számú, megfelelő színvonalú és felszereltségű menedékotthont bántalmazott nőknek, és az ország minden pontjáról elérhető támogató és rehabilitációs szolgáltatásokat az áldozatok – gyermekek és felnőttek – számára.

Követeljük, hogy az állam vállaljon felelősséget a köztudat formálásáért, és közpénzből rendeljen rendszeres kutatásokat és adatgyűjtést a nőket érő erőszakra vonatkozóan, az eredményeket pedig rendszeresen hozzák nyilvánosságra. Követeljük a párkapcsolati és családon belüli erőszakra vonatkozó széles körű nemzetközi tudományos eredmények alkalmazását a felsőoktatásban, ennek nyomán egyenlőségen és szabadságon alapuló szexuális kapcsolatra, illetve párkapcsolatra nevelést az óvodától kezdve a közoktatásban.

Sajtókapcsolat: Betlen Anna  Telefon: 06 70 427 7597