Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. szeptember 13.

Legyen szabadság a szülésben, születésben! - Anyák forradalma

FREEDOM FOR BIRTH
NEMZETKÖZI FILMBEMUTATÓ
Legyen szabadság a szülésben, születésben!
Anyák forradalma

2012. szeptember 20-án a világ különböző országaiban, összesen mintegy 1000 helyen mutatják be azt a dokumentumfilmet, amely egy világviszonylatban égető problémával, a szülő nők és az újszülöttek emberi jogi kérdéskörével foglalkozik.

A Freedom  for Birth - ami magyarul annyit tesz: Legyen szabadság a szülésben, születésben! - című, 60 perces dokumentumfilmben a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselői és maguk az anyák szólalnak meg, együttes hangon kiáltva a rendkívül időszerű és szükséges, radikális változtatásért.

2012. tavaszán Hágában került megrendezésre  A szülés, mint emberi jog című nemzetközi konferencia, melynek nyitó beszédében Hermine Hayes-Klein amerikai ügyvéd, a program főszervezője a következőket mondta: "A szülés körüli ellátás gyakorlata a világ számos országában megkérdőjelezhető.

Akaratuk ellenére nők milliói kényszerülnek háton fekve szülni, és különböző beavatkozásokon átesni a kórházakban. A szülészek és szülésznők sokszor saját kényelmük érdekében, vagy a kórház anyagi előnyére való tekintettel végzik az egyébként szükségtelen gyógyszeres és művi beavatkozásokat. A nők világszerte egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy a szülés valódi természete nem ilyen, és nem is kell ehhez hasonlónak lennie. Nem szabadna, hogy a biztonság ára a nők figyelmen kívül hagyása és a nőkkel szembeni erőszak legyen."

Mondanivalójukat a brit film készítői - Toni Harman és Alex Wakeford - Geréb Ágnes magyar bába története köré építették, akit az otthonszülés körüli bábai tevékenysége kapcsán ítéltek el. Az egyik érintett édesanya, Ternovszky Anna, második gyermekét várva az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, ahol beperelte Magyarországot. Ternovszky Anna megnyerte a pert és a bíróság elmarasztalta Magyarországot. Ez a kulcsfontosságú győzelem a szülés és születés ügyére világszerte komoly hatással van.

Toni Harman, az egyik rendező így nyilatkozott: "A Ternovszky kontra Magyarország ügyben született döntés értelmében, Európában minden nőnek törvényes joga, hogy maga válassza meg, hol és hogyan szeretne szülni. Amennyiben egy nő szabad választásában korlátozva érzi magát, és ebből fakadóan úgy véli, hogy emberi jogait nem tartják tiszteletben, abban az esetben jogai védelme érdekében jogorvoslatért folyamodhat. Reményeink szerint A Freedom for Birth - Legyen szabadság a szülésben, születésben! című dokumentumfilm bemutatásával nők sokasága ébred rá az őt megillető jogokra, és így a filmünkben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hozhat a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával."

Cathy Warwick, a Királyi Bábakollégium igazgatója (Royal College of Midwives, RCM) így nyilatkozott: "A biztonságos szülés minden nő alapvető emberi joga, amiben sajnálatos módon nők és kisbabáik milliói nem részesülhetnek. Az emberiség hatalmas hiányt szenved olyan szülésznőkben és bábákban, akik szaktudásukkal biztosítani tudnák a nők ezen emberi jogait. A világon mindenütt égető szükség lenne arra, hogy a helyi várandósgondozás és bábaképzés fejlesztésére az országok vezetőségei gondot fordítsanak.

Minden ország vezetőségének támogatnia kellene a bábákat! Bízom benne, hogy ez a film, amelynek ügyét a RCM is fölkarolta, előrelépést fog jelenteni, és hatására a szakképzett bábák által kísért szülés és szülés körüli ellátás lehetőségében hamarosan olyan nők is részesülhetnek, akik jelenleg ebben hiányt szenvednek."

Lesley Page, a Királyi Bábakollégium elnöke hozzátette: "Túlságosan sok nő veszti életét, vagy szenved amiatt, hogy nem megfelelő a szülés körüli ellátás. Ez elfogadhatatlan, ezért a kormányok képviselőit arra kérem, hogy valamennyi nő számára biztosítsák a jogot arra, hogy mind a várandósság, mind a szülés során biztonságos gondozásban részesülhessenek!"

Hayes-Klein szerint a Freedom for Birth - Legyen szabadság a szülésben, születésben! című film választ ad arra, hogy a fennálló rendszert miként lehet megváltoztatni. A szülés körüli ellátásban akkor történik változás, ha a nők végre ráébrednek arra, hogy a szülés során joguk van a valóban őket szolgáló segítségre és ehhez a jogukhoz ragaszkodni is fognak. A szülés helyzete akkor fog rendeződni, amikor a nők szembeszállnak az őket érő gyakori megaláztatással, visszaéléssel, túlkapásokkal és azt mondják: elég volt!"

További információk:
Freedom for Birth - Legyen szabadság a szülésben, születésben! című filmmel kapcsolatban további információk a következő honlapon és magyarországi Facebook oldalon érhetők el:
freedomforbirth.com
www.facebook.com/FreedomforBirthHungary

A dokumentumfilm készítői 2012. szeptember 20-án világszerte mintegy 1000 vetítést tűztek ki célul. A dokumentumfilm megtekintésére a következő országokban lehet jelentkezni: Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Dánia, Spanyolország, Görögország, Olaszország, Norvégia, Hollandia, Ausztria, Lengyelország, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Belgium, Magyarország, Izrael, Svédország, Finnország, Izland, Oroszország, Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Kolumbia, Brazília, Ausztrália, Malajzia,
Új-Zéland.

A filmvetítéseket helyi aktivisták szervezik.
A dokumentumfilm 2012. szeptember 20-án, a Cambridge Filmfesztiválon is bemutatásra kerül.

A Toni Harman és Alex Wakeford filmkészítő páros létrehozta a One World Birth elnevezésű globális, a médiákat egybefogó projektet, amely olyan oktatási célra alkalmas filmek elkészítését tűzte ki célul, melyekben a világ leghíresebb, legelismertebb szülésszakértői szólalnak meg. oneworldbirth.net

A Freedom for Birth - Legyen szabadság a szülésben, születésben! című film a házaspár harmadik olyan dokumentumfilmje, amely a szülés kérdésével foglalkozik. A filmek elkészítéséhez szükséges inspirációt személyes tapasztalatból, kislányuk 4 évvel ezelőtti bonyodalmas születéséből merítették, amikor is a sorozatos beavatkozások egymásutánja végül sürgősségi császármetszésbe torkollott.