Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. szeptember 7.

Magyar civil szervezetek pályázhatnak ismét az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjára

610 000 EUR értékű pénzjutalmat oszt ki az ERSTE Alapítvány 33 kelet-közép európai társadalmi integrációs projekt között.

Az ERSTE Alapítvány idén negyedik alkalommal hirdeti meg a Társadalmi Integrációs Díjat, melyre Közép-, és Dél- Kelet Európa 13 országból pályázhatnak civil szervezetek: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Csehország, Magyarország, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Moldávia, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia. A díjra olyan non-profit szervezetek jelentkezhetnek, akik hatékony, innovatív és fenntartható projekttel sikeresen küzdenek valamely hátrányos csoport társadalmi integrációjáért (pl.: etnikai kisebbségek, mozgáskorlátozottak, homoszexuálisak, függőségben szenvedők, gyermekek, idősek, nők, hajléktalanok, romák, bevándorlók, szegények, elítéltek, menekültek stb.).

A pályázatokat szeptember 3. és november 11. között lehet beküldeni, a jelentkezési lap az alábbi linken érhető el:www.socialintegration.org/register

A 610 000 EUR összértékű pénzjutalmon felül a 33 győztes szervezet (30 győztes projekt, a zsűri 2 különdíja, az ERSTE csoport munkatársainak különdíja) 2 évre szóló médiatámogatást kap a helyi PR ügynökségektől. Emellett, minden döntős szervezet (kb. 130 szervezet az összes résztvevő országból) felvételt nyer az ERSTE Alapítvány NGO Akadémiájára is. Az oktatási platform célja a szervezeteken belüli, különböző területeket érintő kapacitásfejlesztés: PR és média kapcsolatok, fundraising, társadalmi vállalkozás, szervezetfejlesztés.

“Idén negyedik alkalommal írjuk ki a Társadalmi Integrációs Díjat és hatalmas örömmel tölt el minket, hogy a projekt ennyit fejlődött az elmúlt 5 évben. Egy egyszerű díj, mely 2007-ben még csak négy ország civil szervezeteit célozta meg, mára egy komplex társadalmi integrációs programmá fejlődött, mely 13 országban jön létre a 2012 és 2013 között. Hiszünk abban, hogy a civil szektor számára kiemelten fontos, hogy tevékenységük láthatóbbá váljon, így juthatnak forráshoz, és így motiválhatják a többi embert is arra, hogy ők maguk is a társadalmi jóért küzdjenek. Éppen ezért a támogatás nem ér véget a díjátadó ünnepséggel, hanem az azt követő időszakban is együtt dolgozunk a döntőbe jutott civil szervezetekkel” – hangsúlyozta Dejan Petrovic, az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díjának projektmenedzsere.

A döntős projekteket egy nemzetközi zsűri választja ki, a zsűri magyar tagja Herczog Mária szociológus.

„A civil szektor Magyarországon nagyon nehéz helyzetben van, mert a megítélése, elfogadottsága és támogatása korlátozott, gyakran változik a jogi, pénzügyi feltételrendszer, többnyire rövid távú projektek, bizonytalan támogatási rendszer nehezíti a működést, miközben sok olyan feladatot láthatnának el, amelyek hatékonyabban és eredményesebben szolgálhatnák a kitűzött célokat, mint az állami, önkormányzati, vagy profitérdekelt szolgáltatók. Kevés lobbierővel és sokszor gyenge érdekérvényesítéssel rendelkeznek, nem elég ismertek, nehezen érik el a célcsoportokat. Az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díja lehetőséget ad arra, hogy láthatóvá tegye ezeket a szervezeteket, gyakorlatokat, és a tartós médiamegjelenés, támogatás segítségével megismertesse a programokat, más megközelítési lehetőséget adva ezzel speciális élethelyzeteknek, különösen kiszolgáltatott csoportoknak, akik megítélése többnyire előítéleteken, sztereotípiákon alapul, nem tényeken. – mondta el Herczog Mária.

Magyarországon idén második alkalommal hirdetik meg az ERSTE Alapítvány Társadalmi Integrációs Díját. A tavalyi évben 20 magyarországi szervezet került a döntőbe, melyből 5 magyar projektet díjazott a zsűri.

A 2011-ben díjazott projektek voltak: Bódvalenke Freskófalu – Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány; Integráció korlátok nélkül: Baráthegyi Majorság – Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány, Retextil, ökológiai és humán recycling program – Retextil Alapítvány; Romaprogram nem csak romáknak – Társaság a Szabadságjogokért (TASZ); Eltitkolt évek – Civil Művek Közművelődési Egyesület.

“A 16000 euró, amit megnyertünk, lehetővé tette, hogy tavaly megrendezzük a Sárkányünnepet, és fizessük a szociális munkásunk bérét fél éven át. De ennél sokkal többet kaptunk: részt vehettünk egy nagyon hasznos kommunikációs tréningen, egy még fontosabb és hasznosabb találkozón más roma projektek vezetőivel, és szeptemberben azt is megtanulhatjuk, hogy miként lehet pénzt szerezni a projekt továbbviteléhez. Az ERSTE Alapítvány nélkül biztosan nem jutottunk volna el idáig.”- mondta Pásztor Eszter, a Bódvalenke Freskófalu projekt vezetője.

Az ERSTE Alapítvány 2013-as Társadalmi Integrációs Díjának nyerteseit 2013 júniusában, Bécsben, a díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

További információért látogasson el a honlapra: www.socialintegration.org

Forrás: Pályázatmenedzser