Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2012. november 22.

Női kvóta - Gurmai Zita: a bizottság felhígította a javaslatot

Gurmai Zita szerint az Európai Bizottság felhígított javaslatot fogadott el arra vonatkozólag, hogy a tőzsdén jegyzett nagyvállalatok felügyelő bizottságaiban 2020-ig negyven százalékra kell növelni a nők arányát.

A szocialista európai parlamenti képviselő - aki az Európai Szocialisták Pártja nőszervezetének is az elnöke - közleményében tudatta: a meggyengített, szerdán elfogadott javaslatból hiányoznak a konkrét intézkedések.

"Sajnálom, hogy Viviane Reding végül egy ilyen gyenge szöveget terjesztett a biztosok testülete elé. A szövegből hiányzik bármiféle konkrétum és kulcsintézkedés, elmarad attól, hogy erős politikai jelként értelmezhessük és elmarad az európai nők várakozásától. Most az Európai Parlamentre kell számítanunk, hogy a javaslatnak igazi tartalmat adjon“ - adott hangot csalódottságának a képviselő.

Gurmai közleményében kifejezi elégedetlenségét amiatt, hogy a kvóták a bizottsági javaslat szerint csak a nem végrehajtó pozíciókra alkalmazandók, az ügyvezető igazgatóságok csak bátorítva vannak a “rugalmas-kvóták” alkalmazására, azaz önszabályozásra. Ennek értelmében az irányelv nem jelent újítást a jelenlegi helyzethez képest - véli a képviselő, aki azzal sem ért egyet, hogy az esetleges szankciókat nem uniós, hanem tagállami szinten határozzák meg. 

Kifogásolja azt is, hogy a jogszabály a tervezet szerint átmeneti jellegű lenne, 2028 végén hatályát vesztené, valamint, hogy a kis- és közepes vállalkozásokra nem vonatkozik. A képviselő szerint az az 5000 uniós vállalat, amelyekre vonatkozik a kvóta, elhanyagolható az EU-ban létező összes céghez képest. Nem ért egyet Gurmai Zita azzal sem, hogy az olyan cégek, ahol a munkaerő kevesebb mint tizede nő, mentesül az irányelv alól.

Forrás: MTI