Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. január 17.

KSH - Nonprofit szervezetek humánerőforrása 2011

2010 és 2011 között 3,9%-kal nőtt a nonprofit szektorban a munkaviszonnyal rendelkezők száma, az összlétszám 2011-ben így meghaladta a 149 ezret, ami a nemzetgazdaságban foglalkoztatottak majdnem 4%-át  képviselte. Ezen belül a főállású, teljes munkaidősök létszáma közel 97 ezer fő, emellett további 52 ezer munkavállaló dolgozott részmunkaidőben vagy nem főállásban. 

A szektor együttes teljesítménye így 120 ezer számított főállású munkájának felelt meg. A számított főállású foglalkoztatottak 69%-a jutott a nonprofit gazdasági társaságokra, és mindössze egynegyedük egyesületekre, alapítványokra. A fizetett alkalmazottak kétharmadának a fővárosban és a megyeszékhelyeken tevékenykedő nonprofit szervezetek biztosítottak munkalehetőséget, községi szervezeteknél  6,5%-uk dolgozott.

A szektorban mért átlagos, 2 millió forintos bruttó éves bér a 2010. évihez képest 2,5%-kal csökkent, ez a nemzetgazdaságban mért átlagos bruttó kereset 79%-át képviselte. A civil szervezetek körében a szektorátlagnál mintegy százezer forinttal alacsonyabb bér kifizetésére került sor az év során.

2011-ben a szektorban tevékenykedő  önkéntes segítők (becsült) száma 482 ezer fő volt. Az általuk teljesített közel 49 millió munkaóra több mint 24 ezer főállású foglalkoztatott munkaidejének felelt meg, 5 munkájuk értéke megközelítette a 49 milliárd forintot.

Gyakorlatilag önkéntes munka bevonása nélkül működtek az egyesülések és a köztestületek, illetve igen kevés önkéntes munkát vettek igénybe a nonprofit gazdasági társaságok és intézmények, továbbá a közalapítványok.

Az egyesületeknél és magánalapítványoknál tevékenykedett az önkéntesek több mint 94%-a. A lakossági segítség különösen a kisebb szervezetek számára volt nagy jelentőségű.

Az 50 ezer forint alatti bevételi kategóriában az önkéntes munka értéke meghaladta a pénzbevétel 20-szorosát, az 51 és 500 ezer forint közötti összeggel gazdálkodó szervezeteknél több mint kétszerese az önkéntes munka általi bérmegtakarítás az összes bevételnek.

A szektorban a szükséges humánerőforrást főként foglalkoztatással (négy-ötöd rész) és  önkéntes segítők (egyhatod rész) bevonásával biztosítják, a megbízási jogviszonyban alkalmazottak a munkaerőigény huszadát elégítik ki.

Bár minden szervezeti forma esetében a fizetett munkavállalók dominálnak, a klasszikus civil szervezeteknél a 40%-ot is eléri az ingyenes munkavégzés.Forrás: KSH (kiadvány)