Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. február 6.

Egymilliárd nő ébredése


A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei, nőszervezetek, aktivisták és magánszemélyek szervezésében és részvételével kerül megrendezésre a „One Billion Rising Budapest” esemény, melyhez a The Voice énekesei is csatlakoztak. A világméretű kampánnyal a nők és lánygyerekek elleni, világszerte nagy arányban elkövetett rossz bánásmódra és erőszakra szeretnék felhívni a figyelmet. Bozsik Yvette táncművész, Kulka János színművész, valamint Bombera Krisztina, Jaksity Kata, és Kepes András médiaszemélyiségek, és a The Voice győztese, Pál Dénes videóban fogalmazzák meg az eseményt támogató üzeneteiket. 

Budapest, 2013. január 28. - Február 14-én a rendezők és a hozzájuk csatlakozók nagyszabású flashmobot tartanak a világszerte egymilliárdnyi, erőszaktól szenvedő nőért. A világraszóló eseményt a „Vagina monológok” szerzője, Eve Ensler indította útjára. Sorsfordító év lehet az idei, hiszen az indiai csoportos nemi erőszakok elleni éhségsztrájkok, a Mexikóban eltűnt, meggyilkolt lányaikat kereső szülők tüntetései, vagy a Guatemalában lemészárolt asszonyok és gyerekek miatti közfelháborodás újra százmilliók figyelmét fordította a világ jelenlegi legnagyobb emberi jogi jogsértésére: a nőkkel és leánygyerekekkel való elképesztő és évről évre nyilvánvalóbb erőszakos bánásmódra, bántalmazásra a világ szinte minden pontján.
Eve Ensler írónő világszerte minden bántalmazott nőt és a velük együtt érzőket arra kéri, lázadjon fel, keljen fel, és táncoljon az erőszak megszüntetéséért; ezzel fejezze ki tiltakozását.

Táncol az egész ország

Aki szeretné kifejezni a nők elleni erőszak visszaszorításával való egyetértését, csatlakozzon  a tánchoz, amelyet február 14-én 15.00-kor tartanak a Mammut 2 Bevásárló- és Szórakoztató Központ földszintjén. A tánchoz a szervezők előzetesen próbákat tartanak, amelyek időpontjai a Onebillionrising Budapest facebook oldalán lesznek elérhetők. Pécsett, Veszprémben és Edelényben is szerveznek táncot a nők elleni erőszak megszüntetéséért; ha a környéken lakik, vegyen részt rajta!

Jelentkezés és további információ a Onebillionrising Budapest facebook oldalán:
https://www.facebook.com/pages/Onebillionrising-Budapest/386519391435246?ref=ts&fref=ts

Akik nem tudnak részt venni a központi táncon, bárhol készíthetnek saját táncot. Utcán, munkahelyen, iskolában, villamoson. A táncukról készítsenek videót és küldjék el facebook oldalunkra.

Üzenet a magyar kormányzatnak:

Az őszi parlamenti felszólalások óta itthon is gyakoribb téma a nyilvánosságban, hogy miként gondolkodunk a nőkről és gyermekekről, és hogyan bánunk velük Magyarországon.

A magyar nők ezúton is felszólítják a kormányt, hogy Magyarország aláírásával haladéktalanul csatlakozzon a nők elleni erőszak és párkapcsolaton belüli erőszak megelőzéséről és hatékony kezeléséről szóló Isztambuli Egyezményhez, és minél hamarabb ratifikálja is azt. A nők elleni erőszak bármely formájával - pl. a családon belüli erőszakkal - kapcsolatos jogszabály alkotásánál igazodjanak a nemzetközi normához.

Forrás: Női Érdek