Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. február 1.

Kilépés a családon belüli erőszak önálló büntetőtényálláskénti megalkotására létrejött civil munkacsoportból

A NANE Egyesület, PATENT Egyesület, MONA Alapítvány és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség nem kívánnak részt venni a családon belüli erőszakkal foglalkozó, a minisztérium sürgetésére létrejött Civil Munkacsoport munkájában. A civil munkacsoport tagjai jogászok, érintettek és a civil szervezetek szakértői voltak, és feladata az volt, hogy a civil szféra szakmai véleményét közvetítse a minisztérium által összehívott tárcaközi és szakmaközi munkacsoportban. Döntésünket az alábbiak indokolják.
A Civil Munkacsoportba a nők elleni erőszak, családon belüli erőszak témájában évtizedek alatt gyűjtött szakmai tapasztalatainkat hoztuk, a munkacsoport működése során ezt képviseltük. A szakmai szempontjainkat azonban nem tudtuk érvényre juttatni. A munkacsoport működését többször antidemokratikusnak találtuk, és többszöri kérésünk ellenére sem láttuk, hogy ez változott volna. A kormányzat számára a munkacsoport által megküldött anyagok több esetben nem konszenzus eredményei voltak. A javaslataink közül önkényes válogatás alapján egyes elemek bekerültek, számos azonban nem került be a munkacsoport anyagaiba, ugyanakkor azok elvetésére szakmai érveket nem kaptunk. A munkát koordináló minisztériumnak küldött anyagokban több esetben olyan tartalmak is benne maradtak, melyekkel kapcsolatban többször jeleztük komoly ellenvetéseinket. A legutóbbi alkalommal már bármilyen egyeztetés nélkül küldtek a munkacsoport nevében dokumentumot a minisztériumba.

Szintén szakmai kifogásunk van azzal szemben, hogy a kormányzatnak a civil munkacsoport nevében küldött dokumentumokból, és az egész kommunikációból véleményünk szerint egyre inkább kimarad a bántalmazott nők érdekérvényesítése; egyre kevésbé kap szerepet az, hogy ebben a témában bármilyen jogalkotásnak az elsődleges célja a bántalmazott nők és gyermekek védelme és biztonsága – ahogy ezt a vonatkozó nemzetközi egyezmények is előírják. E hiányosságok miatt a munkacsoport keretében készült anyagok szakmaiságáért nem tudunk, nem kívánunk felelősséget vállalni, a munkacsoport munkájában a továbbiakban nem veszünk részt.

Igen sajnálatosnak tartjuk, hogy e jelentős súlyú társadalmi és emberi jogi kérdésben, egy emberéleteket követelő és emberek millióit érintő jelenséggel szembeni lépések tervezésekor a kormányzat nem érezte eleve szükségét a témában évtizedes múlttal rendelkező, az áldozatoknak is segítséget nyújtó szakértő társadalmi szervezetek közvetlen megszólításának és a velük való közvetlen és érdemi egyeztetésnek.

A továbbiakban a jogalkotási folyamatban és a sajtó előtt is kizárólag az elkövetők felelősségre vonását és a bántalmazottak biztonságát szem előtt tartó, a nemzetközi egyezményekkel összhangban lévő saját szakmai érveinkkel fogunk megjelenni. A nőszervezetek remélik, hogy a minisztérium alkalmazkodni tud az új helyzethez, és bíznak benne, hogy a januárra tervezett minisztériumi munkacsoporti találkozóra hamarosan megérkezik a meghívó hozzájuk.

NANE Egyesület,

PATENT Egyesület,

MONA Alapítvány,

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség