Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. február 1.

NEA 2013. évi pályázatainak tartalmi bírálata megkezdődött

Folyamatos a párbeszéd a civil világgal. A civil szervezetek sokszínűségét, közösség formáló erejét, az állami, önkormányzati feladatok átvételében betöltött hangsúlyos szerepét emelte ki dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Civilek Napján a közszolgálati rádiónak adott interjújában.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2013. évi pályázatainak tartalmi bírálata megkezdődött, februárban megszületnek az első eredmények, így a támogatási időszak kezdete előtt ismertté válnak a döntések.

Idén több mint 45 milliárd forint összegű keret áll rendelkezésre, amelyre a civil szervezetek is benyújthatják támogatási kérelmüket. Az idei változásokkal összefüggésben Latorcai Csaba hangsúlyozta: ebben az évben először írta ki az államtitkárság azt a pályázatot, amely lehetőséget ad a szervezetekhez érkező adományok normatív kiegészítésére. A NEA 2013. évi szakmai kiírásai a következő két hétben jelennek meg, összesen csaknem 1 mrd Ft értékben.

A kormányzat már megalakulásakor eltökélte, hogy olyan környezetet teremt, amivel segíti a civil szervezeteket társadalmi missziójuk, küldetésük kiteljesítésében, és segíti a szervezeteket akár jogi akár pénzügyi tanácsadással, direkt vagy passzív támogatásokkal, adókedvezménnyel, hogy képesek legyenek különböző állami, önkormányzati feladatokat is átvállalva az emberek életminőségét javítani.

Ehhez az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága biztosítja a folyamatos párbeszédet a civil világgal. Ennek megfelelően módosult a hazai társadalmi párbeszéd intézményrendszere, megalakult a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT). A Tanácsban a gazdaság és a munkavállalói oldal mellett helyet kaptak a tudományos élet, az egyházak, valamint a civil szervezetek képviselői.

A tárca kialakította a Civil Információs Centrumok (CIC) hálózatát. A címet elnyert civil szervezetek 2012. július 1-je óta szakmai segítséget nyújtanak megyei szinten, valamint a fővárosban a területükön tevékenykedő civil szervezetek számára. A CIC-ek hálózata, kormányzati támogatás mellett teret biztosít a civil-civil együttműködésre.

Forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma