Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. március 11.

Mikael Gustafsson: „Mindkét nem számára fontos a munka és a magánélet közti egyensúly”


Alacsonyabb fizetés, a szakmai előmenetelt akadályozó üvegplafon, erőszak - a nőkkel szembeni diszkrimináció kapcsán visszatérő gyakori fogalmak ezek. Olvasóink március 7-én Mikael Gustafssonnal, az EP nőjogi szakbizottságával oszthatták meg véleményüket a fenti témákról a Facebookon. A képviselő többek között kiemelte, hogy a válság a nőket súlyosabban érintette a férfiaknál. „A nők nagyobb eséllyel dolgoznak a közszférában, amely a megszorítások egyik fő áldozata volt.”

A baloldali, svéd politikust a nőnap előtt kérdezhették olvasóink Facebook-oldalunkon. Az idei nőnap témája az Európai Parlamentben az, hogy miként érintette a nőket a válság.

„Fontos, hogy a nők gazdaságilag függetlenek legyenek, hogy egyenlő feltételekkel vehessenek részt a társadalom életében” - fogalmazott ennek kapcsán a képviselő.

Női kvóták

Szóba került a női kvóták kérdése is. „Ma egy informális férfi kvótarendszer érvényesül: férfiak neveznek ki férfiakat, akik más férfiakat választanak bizonyos pozíciókba, ez pedig így megy tovább.” Gustafsson elmondta, hogy támogatja a női kvóták bevezetését az uniós intézményekben is.

Több olvasónk is arra volt kíváncsi, hogy hogyan lehetne javítani azon szülők helyzetén, akiknek azért kell otthon maradniuk, hogy gondoskodni tudjanak gyermekeikről.

„Mindkét szülőnek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy össze tudja hangolni a munkát a családi élettel, hogy megfelelően tudjanak foglalkozni a gyermekükkel” - mondta ezzel kapcsolatban a politikus.

Tenni a prostítúció ellen

Gustafsson elmondta, hogy a nőjogi szakbizottság a következő hónapokban foglakozik azzal, hogy a válság milyen hatással volt a nemek közti egyenlő(tlen)ségre. Napirendre kerülnek olyan témák is, hogy miként lehet a leghatékonyabban felvenni a küzdelmet a prostitúcióval szemben és miként lehet garantálni a reproduktív egészséghez kapcsolódó jogokat.

A képviselő aggasztónak nevezte, hogy a nők sokszor csak a szexualitással kapcsolatban jelennek meg a médiában.

„Zavar, hogy a női test kirakat tárgya, amiről a férfiak azt gondolják, hogy csak úgy megkaphatják a hirdetések, televízió, prostitúció vagy erőszak útján” - fogalmazott.

Az EP a jövő heti plenáris ülésen szavaz egy jelentésről, amely a nemekkel kapcsolatos sztereotípiával foglalkozik.


Forrás: Európai Bizottság