Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. március 19.

Négy nő, négy történet - a válság és a lehetséges kiút


Az Európai Parlamentben az idei nemzetközi nőnap témája az, hogy miként érinti a nőket a válság és hogyan változtathatnak helyzetükön. Cikkünkben négy történetet villantunk fel, amelyek arról tanúskodnak, hogy vállalkozói szellemmel és elhatározással a legnehezebb helyzetből is lehet kiút.

Nem belenyugodni

Munkanélküliség, depresszió, majdnem kilakoltatás - a 36 éves Lorena Bustosnak és férjének ezt hozta a válság. A kilátástalannak tűnő helyzetben Lorena úgy döntött, hogy tiltakozik, aláírásokat gyűjt, a figyelemfelkeltés érdekében pedig még egy bankba is bezárja magát. Most aktivistaként próbál családja és a hozzá hasonlók helyzetén változtatni.

Összefogni

Amikor Tatiana és férje megnyitották pékségüket, nem gondolták volna, hogy vállalkozásuk hamar csődbe megy. A kilakoltatás rémétől fenyegetve Tatiana kapcsolatba lépett más, hozzá hasonló helyzetben lévő emberekkel, tiltakozást szervezett és megteremtette az alapjait a kilakoltatások ellen küzdő egyik legbefolyásosabb spanyol szervezetnek.

Értéket teremteni

A 45 éves Mercedes Pastor, aki egy kilencéves kisfiút is nevel, egyik napról a másikra került az utcára, mindenféle segítség nélkül. „Miből lehet létrehozni valamit, ha nincs semmink?” - tette fel a kérdést magának. Mondjuk hulladékból. Ma már egy számítástechnikai hulladékot feldolgozó és értékesítő vállalkozást vezet.

Segítő kéz

A 65 éves Julia Garcìa az ESFERA szervezet elnöke, amely nőknek nyújt tanácsot és segítséget. Szerinte a női vállalkozók sokkal jobban tudnak rugalmas, a csapatmunkára összpontosító munkakörnyezetet teremteni. „Ha ez a jövő, akkor a nők jelentik a jövőt” - foglalja össze mottóját.


Forrás: Európai Parlament