Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. március 21.

Nemek közti egyenlő(tlen)ség: segíthet-e a válság a változásban?


A válság tovább növelte a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenségeket, de sokak szerint egyben lehetőséget is ad arra, hogy hosszú távú változásokat lehessen megalapozni. Március 7-én Brüsszelben EP-képviselők vitatták meg szakértőkkel és a tagállami parlamentek képviselőivel, hogy miként lehetne javítani a nők helyzetén, többek között a foglalkoztatás terén.

Sylvia Walby, a Lancaster Egyetem szociológia professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a válság eltérően érintette a nőket és férfiakat. „Nem a gazdagok adóterheit emelték meg, akik többsége férfi, hanem a közkiadásokat vágták vissza, aminek elsősorban a nők voltak a vesztesei” - érvelt.

A konferencián többen is arról beszéltek, hogy a válság egyben lehetőség is arra, hogy a döntéshozók átértékeljék a korábbi intézkedéseket.

Gianni Pittella, az EP szocialista, olasz alelnöke elmondta: „A közkiadások csökkentése elsősorban a nőket érinti hátrányosan. Ezért kell kihasználni a válságban rejlő lehetőséget a szakpolitikák újragondolására.”

A nőknél nem a szakmai háttérre kíváncsiak elsősorban

A munkavállalással kapcsolatos egyik fő probléma, hogy a női jelentkezők esetében más szempontok érvényesülnek, mint a férfiaknál.

Elisabeth Morin-Chartier, az EP nőjogi szakbizottságának néppárti, francia alelnöke ezzel kapcsolatban kifejtette: „Női jelentkező esetén az számít, hogy van-e gyereke, hogy néz ki, és mikor tud munkába állni. Férfiak esetén viszont a szakmai tapasztalat, a végzettség és a munkába állás időpontja a döntő.

A képviselő jelentéséről, amely azt elemzi, hogy a válság miként befolyásolta a nők helyzetét és a nemek közti egyenlő(tlen)séget, a március 11–14-i plenáris ülésen szavaz az EP.

A nők körében gyakoribb a részmunkaidős foglalkoztatás

Andor László foglalkoztatási ügyekkel foglalkozó európai biztos arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen következményei vannak annak, hogy sok nőt csak részmunkaidőben foglalkoztatnak: „A részmunkaidőben foglalkoztatottak kiszolgáltatottabbak, kevesebb képzési lehetőségük van, kevesebb a fizetésük és a nyugdíjuk is kevesebb lesz.”

Sasha Bezuhanova, a Hewlett-Packard munkatársa szerint a távmunka lehet az egyik megoldás: „Mindenképpen támogatni kell a távmunkát, az otthonról történő munkavégzést” - mondta.


Forrás: Európai Parlament