Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. március 14.

Pozitív irányú változásokat idézne elő a fejlődő országokban, ha több nő lenne vezető politikai pozícióban

A 2013. évi nemzetközi nőnap előestéjén egy új Eurobarométer felmérés szerint az európaiak 78%-a véli úgy, hogy a politikai hatalommal rendelkező nők számának növelése pozitív hatást eredményezne a fejlődő országokban.

A válaszadók több mint háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy minél több nő vezető szerephez juttatása a fejlődő országokban javítaná az emberi jogok tiszteletben tartását, 72 %-uk szerint ez az életkörülményeket is javítaná, és 65 % véli úgy, hogy ez a konfliktusok és háborúk kialakulását is megelőzné.

10 európaiból több mint 9 van azon a véleményen, hogy a nemek közötti egyenlőség általában véve javítja a társadalmak működését, és hogy valamennyi támogatási programnak kiemelt figyelmet kell fordítania a nők jogaira.

Arra vonatkozóan, hogy a fejlődő országokat jellemző problémák milyen hatást gyakorolnak a férfiakra és a nőkre, a válaszadók többsége úgy gondolta, hogy a nők nagyobb mértékben válnak a fizikai erőszak áldozataivá, mint a férfiak (83 %), ugyanez igaz az oktatásban való részvétellel kapcsolatos problémákra (63 %), az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának és a jövedelem/munkahely hiányára (mindkettő 61%).

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztosa következőket fűzte hozzá: „A nőket állítjuk valamennyi tevékenységünk középpontjába, biztosítva, hogy támogatási programjaink külön figyelmet fordítanak a nők helyzetére minden területen az oktatástól és egészségügytől kezdve a mezőgazdaságon át az energiaügyig, és éppen ezért örömmel tapasztalom, hogy az európaiak többsége egyetért ezzel a megközelítéssel.”

Majd hozzátette: „Érdeklődéssel figyelem továbbá, milyen sokan gondolják úgy, hogy a hatalomban lévő nők pozitív változásokat képesek előidézni. Létfontosságú, hogy valamennyi nő kibontakoztathassa a benne rejlő lehetőségeket függetlenül attól, hogy hol él.”

A nőkkel szembeni megkülönböztetés továbbra is súlyos méreteket ölt a fejlődő országokban, és a nők súlyos egészségügyi kockázatokkal szembesülnek, különösen az anyák egészségével kapcsolatban. A nők egyharmada szenved el élete során erőszakot. Az EU a világ második legnagyobb donoraként kulcsfontosságú szerepet játszik a nők és lányok fejlődésének elősegítésében.

2004 óta a Bizottság támogatásának köszönhetően:
  • Több mint 85 000 nő iratkozott be újonnan a középfokú oktatásba
  • Több mint 4 millió szülésnél volt jelen egészségügyi szakember
  • 10,8 millió, a reproduktív egészséggel kapcsolatos konzultációt tartottak
Előzmények és a legfőbb eredmények

A nemzetközi nőnapon az Európai Bizottság Eurobarométer felmérést tesz közzé az európai polgároknak a fejlődő országokban a nemek közötti egyenlőséggel és a nők felemelkedésének szükségességével kapcsolatos nézeteiről. A 27 tagállamban több mint 25 000 állampolgárt kérdeztek meg a felmérés során.

10 európai válaszadóból több mint 9 van azon a véleményen, hogy a nemek közötti egyenlőség általában véve javítja a társadalmak működését, és hogy valamennyi támogatási programnak kiemelt figyelmet kell fordítania a nők jogaira. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos vélemények az EU-n belül meglehetősen kismértékben különböztek, a legmagasabb érték Svédországban, Hollandiában és Romániában született (96 %), a legalacsonyabbak pedig Lettországban, Szlovéniában (mindkét országban 87 %), valamint Észtországban (86 %).

Az EU-ban megkérdezettek átfogó véleménye szerint a nőket a férfiaknál súlyosabban érintő problémák a fizikai erőszak (83 %), az oktatásban való részvétellel kapcsolatos nehézségek (63 %), az emberi jogok tiszteletben tartásának hiánya, valamint a jövedelem/munkahely hiánya (61 %).

Csupán az éhségről és az alultápláltságról (50 %), valamint a HIV/AIDS–ről (59 %) vélték úgy az uniós válaszadók, hogy hozzávetőlegesen egyenlő arányban érinti a férfiakat és nőket.

Az európaiak szerint a politikai hatalommal rendelkező és befolyást gyakorló nők számának növekedése pozitív hatással lenne a fejlődő országokra. Az emberi jogok tiszteletben tartása kapcsán született a legtöbb pozitív válasz az EU-n belül, a válaszadók több mint háromnegyede (78 %) mondta azt, hogy a nők arányának növelése fejlődést eredményezne. Az emberi jogokat szorosan követte az emberek életkörülményeinek (72 %) és a konfliktus és háborúk megelőzésének (65 %) kérdése ebben a tekintetben. Főként a svéd, finn és ír válaszadók vélték úgy, hogy a befolyásos pozíciókban dolgozó nők pozitív hatást eredményeznének.

Forrás: Európai Bizottság