Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. március 16.

Több nőt szeretnének a vállalatok igazgatótanácsában a képviselők


Március 8-án nemzetközi nőnap, amelynek idei témája, hogy milyen hatása van a válságnak a nők életére és társadalmi helyzetére. De a nők és férfiak közti egyenlőtlenségek a foglalkoztatás terén is kirívóak. Az EP jelenleg egy olyan jelentésen dolgozik, amely növelné a nők jelenlegi 13,7 %-os arányát az EU-ban található legnagyobb vállalatok igazgatótanácsában. A téma parlamenti felelőseit, Evelyn Regnert (szocialista, osztrák) és Rodi Kratsa-Tsagaropoulout (néppárti, görög) kérdeztük.

Miért éppen az igazgatótanácsi tagokkal kell foglalkozni, amikor ez a munkavállalók nagyon kis körét érinti?

Evelyn Regner: A kérdés az igazságosságról és az egyenlő bánásmódról szól. Ha működő gazdaságot szeretnénk, nem szabad szemellenzőt viselni, nem lehet figyelmen kívül hagyni a társadalom felét.

Rodi Kratsa-Tsagaropoulou: Ez egy rendkívül szimbolikus ügy. Ha a hierarchia alacsonyabb szintjén megvalósulna az egyenlő bánásmód, nem lenne szükség külön intézkedésekre annak érdekében, hogy a magasabb pozíciókban is megfelelő arányban legyenek képviselve a nők. Minél több lehetőséget kapnak, annál könnyebben jutnak be az igazgatótanácsba, ami több tanulmány szerint is nagyot lendíthet a vállalatok teljesítményén.

Mennyire lesz nehéz elérni azt a célt, hogy az igazgatótanácsban helyet foglalók legalább 40%-a nő legyen?

E.R.: Ez természetesen nem lesz könnyű feladat. De legalább a 30%-os arányt el kell érni, hogy megváltozzon a szemlélet. Persze rugalmasnak kell lennünk. Olyan vállalatok esetén, amelyek termékei elsősorban férfiakat céloznak meg, és ahol elsősorban férfiak dolgoznak, nem hiszem, hogy az igazgatótanácsban a nők arányának meg kell haladnia a 30%-ot. De ez a szám is legalább a jó irányba mutat.

R. K-T.: Én támogatom a konkrét célkitűzést. A javaslat realista és megvalósítható utat vázol fel. Egy adatbázis szerint van legalább 8000 olyan nő, aki rendelkezik a szükséges ambícióval, tapasztalattal és kompetenciával, hogy igazgatótanácsi tag legyen.

Mit tehet az EP annak érdekében, hogy kiegyenlítettebb legyen a nemek aránya a munkahelyeken?

E.R.:Minden vállalati szinten kiegyensúlyozottabbá kell tenni a női munkavállalók arányát. Ehhez megfelelő szakmai programokat kell kidolgoznunk. Nem arról van szó, hogy kik a vezetők, hanem arról, hogy a nők minden szinten kapnak-e esélyt. Ahhoz, hogy az irányelv hatékony legyen, szankciókra is szükség van.

R. K-T.: Most azzal kell foglalkoznunk, hogy miként lehet megteremteni annak a feltételeit, hogy könnyebb legyen összeegyeztetni a karriert a családdal. Ez több lehetőséget, nagyobb láthatóságot és megfelelő elismerést biztosíthatna a nőknek.


Forrás: Európai Parlament