Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. március 13.

Zéró tolerancia a női nemi szervek megcsonkításával szemben

Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős alelnöke a nemzetközi nőnap alkalmából osztotta meg gondolatait.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon és részben az Unió területén minden évben több millió nő és fiatal lány válik a női nemi szervek megcsonkítására irányuló brutális gyakorlat áldozatává. A veszélyeztetettek száma ezt a nagyságrendet jóval meghaladja. A női nemi szervek megcsonkítása rendkívül ártalmas gyakorlat, amely sérti az emberi jogokat, továbbá nem tartja tiszteletben a gyermekek, a fiatal lányok és a nők testi és lelki integritáshoz való jogát.

Február 6-án, a női nemi szervek megcsonkításával szembeni zéró tolerancia nemzetközi napján az Európai Bizottság megerősítette szilárd elkötelezettségét e tűrhetetlen jelenség felszámolása mellett, most pedig hozzálátunk az intézkedések végrehajtásához. A mai napon kollégámmal, Cecilia Malmström uniós belügyekért felelős biztossal azzal a céllal csatlakozunk emberi jogi aktivisták egy csoportjához, hogy zéró toleranciára szólítsunk fel a női nemi szervek megcsonkításával szemben.. Összefogást szorgalmaztunk néhány rendkívül inspiráló nővel és férfival, és kezdeményezésünkhöz az Európai Parlament képviselői mellett a női nemi szervek megcsonkítása ellen folytatott globális kampány vezető egyéniségei, többek között Waris Dirie, „A sivatag virága” című könyv szerzője, Khady Koita és Chantal Compaoré, Burkina Faso first ladyje is csatlakozott. Eszmecserét kívánunk folytatni arról, hogy az Európai Unió milyen módon támogathatná a tagállamokat egy olyan gyakorlat felszámolásában, amely a becslések szerint mintegy félmillió nőt érinthet az Unió területén.

Biztosítani szeretnénk, hogy az európai szinten elérhető összes eszközzel támogatást nyújtunk e tűrhetetlen gyakorlat megszüntetésére irányuló tagállami és nemzetközi erőfeszítésekhez. Ezért nyilvános konzultációt indítunk, melynek témája a női nemi szervek megcsonkítása elleni küzdelemben uniós szinten alkalmazható intézkedések hatékony kidolgozása. Immáron valamennyi uniós tagállam rendelkezik az említett gyakorlat alkalmazását tiltó jogszabályokkal. Következő lépésként fel kell hívnunk a figyelmet azokra a káros hatásokra, amelyeket a női nemi szervek megcsonkítása jelent a nők és fiatal lányok testi és lelki egészségére nézve, továbbá támogató szolgáltatásokat kell biztosítanunk az áldozatok számára. Legfőbb prioritásként a megelőzést kell meghatározni: hozzá kell járulnunk ahhoz, hogy a jövőben egyetlen fiatal lány se kényszerüljön a megcsonkítással járó trauma elszenvedésére.

Gondoskodnunk kell az áldozatokról is, hiszen az Unió területén több százezer érintett nő él. Mindez azt jelenti, hogy az áldozatok számára speciális várandósgondozást kell elérhetővé tennünk, garantálunk kell fiatal lányok ezreinek védelmét és a késői szövődményektől szenvedő idősebb nőtársaink megfelelő támogatását. A bűncselekmények áldozatainak jogaira vonatkozó, nemrégiben elfogadott uniós irányelv biztosítja, hogy a nők elleni erőszak – így többek között a női nemi szervek megcsonkítására irányuló gyakorlat – áldozatai megkapják a szükséges segítséget és figyelmet. Uniós forrásokat biztosítunk azon projektek számára, amelyek felhívják a figyelmet a nők elleni erőszak különböző formáira, és támogatjuk az áldozatokat felkaroló civil és egyéb szervezeteket is. Kezdeményezésünkhöz bárki csatlakozhat, egyrészt a zéró tolerancia témájában készült fotó beküldésével, másrészt azáltal, hogy mások számára is egyértelművé teszi: Európában nem tolerálhatjuk az ilyen fokú brutalitást.

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a nemi hovatartozás nem teremthet alapot a nők elleni erőszakra. A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének nemrégiben közzétett jelentése megállapítja, hogy legalább tizenhárom uniós tagállamban élnek tényleges vagy potenciális áldozatok. A női nemi szervek megcsonkítása azonban közös ügyünk: nem szabad eltűrnünk, hogy még több nő és fiatal lány essen e gyakorlat áldozatául. E fiatal lányok és nők Európában képzelik el jövőjüket, ezért a mi felelősségünk kiállni értük és a női nemi szervek megcsonkítását elszenvedő többi áldozatért, függetlenül attól, hogy a világ mely pontján élnek. Az Európai Unió nem csak a nemzetközi nőnapon, hanem az év többi napján is folytatja a küzdelmet azért, hogy többé ne kerülhessen sor e brutális gyakorlat alkalmazására.

A kampányhoz csatlakozni kívánók zéró tolerancia témakörében készült fényképeit a következő címre várjuk: COMM-SOCIAL-MEDIA-TEAM@ec.europa.eu

Forrás: Európai Bizottság