Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. április 15.

Lányok Napja: újra férfias területek meghódítására indulnak a nők

Tizennyolc magyar városban mintegy háromezer 9-11. évfolyamos diáklány indul útnak április 25-én, hogy a Lányok Napja eseménysorozat keretében "férfias" szakterületekbe nyerhessen betekintést és IT-vel, elektronikával, műszaki területekkel foglalkozó vállalatoknál, intézményeknél első kézből szerezhessen tapasztalatot az adott szakmáról.

Magyarországon második alkalommal rendezik meg az idén 62 programból álló eseménysorozatot, amelyhez 18 városból összesen 38 vállalat, 10 egyetem, négy kutatóintézet és egy múzeum kapcsolódott. Az akció célja, hogy a lányok pályaválasztása ne függjön korábbi beidegződésektől és az arra nyitottak karriert építhessenek a nők számára ma még talán tabunak számító területeken is - olvasható a szervezők közleményében.

A nemek esélyegyenlősége a gyakorlatban néhány ágazatban még mindig nem teljes Magyarországon, különösen az úgynevezett STEM-területeken (science, technology, engineering, mathematics - tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika): például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a lányok részaránya alig öt százalékés az IT, a telekommunikációs és elektronikai szektor vállalatainál vagy éppen a kutatók között alig akadnak nők - vélik a szervezők. 

Ennek egyik okát a program kezdeményezői abban látják, hogy az érdeklődő lányokat a családtagok vagy a tanárok lebeszélik ezekről a jellemzően férfiak által választott szakterületekről.
A mozgalom az Egyesült Államokból 1993-ban indult el és azóta a világ számos országában megrendezik. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a programok okán nem csupán a lányok lesznek nyitottabbak, hanem az eseménybe bekapcsolódó vállalatok is befogadóbbá válnak. 

Az április 25-i eseményhez idén egy párhuzamos kezdeményezés, a telekommunikációs és infokommunikációs technológiákkal kapcsolatos foglalkozások népszerűsítésére létrejött Girls in ICT is csatlakozik Magyarországon, amelyet a Nők a Tudományban Egyesület és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) közösen rendez meg, a Lányok Napja tematikus részeként.

Forrás: MTI