Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 10.

Magyar nők kérése az ambuláns szülés biztosításáért és petíció aláírása


Az ambuláns szülés a legtöbb Nyugat Európai országban nem számít ritkaságnak, sőt, törvényben rögzített lehetőség: komplikáció mentes szülés és egészséges gyermek születése esetén az anya és a baba néhány órán belül elhagyhatják a kórházat. Vannak, akiknek a kórházi környezet jelenti a biztonságos környezetet szülésük során, azonban komplikáció mentes szülést követően szívesebben térnének vissza otthonukba. A kórházból való távozásnak ilyen esetben semmilyen egészségügyi kockázata nincs.

Bár az ambuláns szülést Magyarországon sem tiltja semmilyen jogszabály, a magyar nők csak nagyon kivételes esetben tudnak ezzel a jogukkal fenyegetés és zaklatás nélkül élni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozási rendszere jelenleg csak abban az esetben nyújt a kórházaknak teljes támogatást a szülés levezetéséért, ha az anya legalább három napot fekvőbetegként a kórházban tölt, így a kórházak anyagilag is ellenérdekeltek az anya és az újszülött korai távozásában.

A korai hazatérést választó nők sok esetben komoly adminisztrációs akadályokba ütköznek, a kórházak nem egyszer szakmailag nem kellően megalapozott ellenjavallatra hivatkozva tartják benn az újszülöttet, és több esetben előfordult, hogy a kórház kérésére a rendőrség is beavatkozott, amikor a szülést követően az anya el akarta hagyni a kórházat.

A nők alapvető emberi joga, hogy a megfelelő információk birtokában szabadon dönthessenek az őket és gyermeküket érintő kérdésekben, és megválaszthassák szülésük körülményeit. A magyar nők egy része azt igényli, hogy amennyiben a körülmények engedik, már a szülést követően első napokat is gyermekével együtt családi közegben tölthesse, ezért szülését követően hazatérhessen otthonába.

Arra kérjük tehát a Kormányt, hogy az egészségügyi szaktárcával együttműködve a finanszírozási és strukturális rendszer megfelelő átalakításával mielőbb biztosítsa, hogy az ambuláns szülés a magyar családok számára is szabad választási lehetőség legyen.

2013.május.09.

Ha egyetértesz azzal, hogy a nőknek joguk van eldönteni, hogy komplikáció mentes szülést követően mikor szeretnék elhagyni a kórházat, kérjük csatlakozz a petícióhoz. Csatlakozz akkor is, ha Te magad nem élnél ezzel a lehetőséggel, de egyetértesz az elvvel, hogy a választás joga a nőé.

 A petíció aláírása itt