Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 24.

Minél többen vannak, annál szelídebb világ


A kérdések, ahogy a gondok is meglehetősen hasonlóak Közép-Európában. A vitában felvetődött, majd elcsendesedett a női kvótát feszegető kérdés. Több országban bevezették már, hogy a pártoknak kötelezően bizonyos arányszámban nőket kell jelölniük. Általános volt a vélemény, hogy a női kvóta hozzájárul a politika megszelídítéséhez, és idővel olyan természetessé válik, hogy nem is lesz rá szükség. Marcela Linková, a meghívott cseh szociológus beszélt arról, hogy a skandináv államokban alkalmazott női kvóta elfogadása minden bizonnyal összefüggésben van azon társadalmak befogadóbb, elfogadóbb jellegével is.
...
Linková sajnálkozott, hogy a cseh törvényhozásban még soha nem tudott 24 százaléknál több nő bekerülni. A magyar résztvevők hangosan irigykedtek, hiszen a mostani parlament tagjainak csak 9 százaléka nő. A cseh kutatások szerint a társadalom szeretné, ha több nő szerepelne a közéletben – a politikai pártok viszont nem érdekeltek ebben. Eközben a csehek elutasítják a női kvóta bevezetésének gondolatát. Ezt a létező ellentmondást érdekesen oldja fel a preferenciális szavazat lehetősége, amikor a választó a pártlistán preferenciái szerint rangsorolhatja a jelölteket. Ennek az lett az eredménye, hogy nyolc nővel több került be a cseh parlamentbe, mint ahogy azt a pártvezetések tervezték. Linková szerint ezután a jobboldalon azonnal a preferenciális szavazás megszüntetését akarták. Csehországban a kedvezőtlen politikai klímában is létrejöhetett egy szervezet, a +50%, amely a nők megfelelő arányú képviseletét szorgalmazza.

Folytatás