Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. május 25.

Uniós védelem a zaklatás és nemi alapú erőszak elszenvedőinek


A családon belüli erőszak áldozatai, főként nők és gyermekek, gyakran kénytelenek szembesülni azzal, hogy az egyik országban számukra biztosított védelem nem érvényes akkor, ha külföldre utaznak vagy költöznek. Ezen változtat az EP által most elfogadott új uniós rendelet. A téma két parlamenti felelősét, Antonio López-Istúriz White spanyol, néppárti és Antonyia Parvanova liberális, bolgár képviselőt kérdeztük a részletekről.

Az EP korábban már megszavazta a büntetőügyekhez kapcsolódó védelmi intézkedések kölcsönös elismerését. Miben más a helyzet a polgári ügyek esetén, kiken és hogyan fog segíteni a mostani rendelet?

Antonyia Parvanova: Azért volt szükség külön szabályozásra a polgári ügyek esetén, hogy a lehető legszélesebb körben lehessen alkalmazni a védelmi intézkedéseket. Ezentúl a zaklatás és nemi alapú erőszak áldozatai is egyenlő védelmet élveznek majd minden uniós tagállamban.

Antonio López-Istúriz White: A polgári ügyek esetében foganatosított védelem akkor alkalmazható, ha komoly alapja van annak, hogy valakinek az élete, fizikai és pszichológiai integritása, személyes szabadsága, biztonsága veszélybe kerülhet. Az ilyenkor biztosított védelem például azt jelenti, hogy korlátozzák vagy megtiltják a személyes kapcsolatot azzal, aki veszélyt jelenthet. Ezt ezentúl minden országban érvényesíteni lehet majd Dánia kivételével, amely országot nem köti a rendelet.

Milyen további lépésekkel lehet még hatékonyabban garantálni az uniós polgárok biztonságát?

Antonio López-Istúriz White: Valódi igazságügyi együttműködésre van szükség, hogy az egyik országban biztosított védelem más uniós országban is érvényesíthető legyen, függetlenül attól, hogy hova utazik a védett személy.

Antonyia Parvanova: Teljes mértékben végre kell hajtani a jogszabályt. Az Európai Bizottság gyűjti majd a végrehajtásra vonatkozó adatokat, azonosítja a lehetséges kiskapukat és elemzi, hogy miként lehetne tovább javítani a rendeleten.

Forrás: EU