Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. június 7.

Civil társadalmi jelentés 2013

A Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia megvalósításáról MAGYARORSZÁGON 2012-ben

A jelentést a következő civil szervezetekből álló konzorcium készítette: Partners Hungary Alapítvány (főpályázó), Autonómia Alapítvány, Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CfCF), Habitat for Humanity Magyarország, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség – „Női Érdek”, Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége, Romaversitas Alapítvány és a Városkutatás Kft.

További konzorciumi partnerek: Amnesty International és Színes Gyöngyök Egyesület. A konzorcium vezető kutatója: Teller Nóra (Városkutatás Kft.), a programvezető Wagner János (Partners Hungary Alapítvány).

A jelentés szerzői: Balogh Lídia (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség), Berki Judit (Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége), Daróczi Gábor (Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány / Romaversitas Alapítvány), dr. Ivány Borbála (Magyar Helsinki Bizottság), dr. Kóczé Angéla (Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség), dr. Moldova Zsófia (Magyar Helsinki Bizottság), dr. Novoszádek Nóra (Magyar Helsinki Bizottság), Farkas Zsombor (Autonómia Alapítvány), Koltai Luca (Habitat for Humanity Magyarország), Kóródi Miklós (Autonómia Alapítvány), Kőszeghy Lea (Habitat for Humanity Magyarország), Somogyi Eszter (Városkutatás Kft.), Szendrey Orsolya (Autonómia Alapítvány), Teller Nóra (Városkutatás Kft.), Wagner János (Partners Hungary Alapítvány).

A szerkesztőbizottság tagjai: Berki Judit (Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége), Koltai Luca (Habitat for Humanity Magyarország), Kőszeghy Lea (Habitat for Humanity Magyarország), Szendrey Orsolya (Autonómia Alapítvány), Teller Nóra (Városkutatás Kft.) és Wagner János (Partners Hungary Alapítvány).

A következő szervezetek tanácsaikkal, észrevételeikkel segítették a jelentés elkészültét: a Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány, a Közép-európai Egyetem Közpolitika Tanszéke, az Európai Roma Jogok Központja, a Habitat for Humanity, a Roma Oktatási Alap, valamint a Nyílt Társadalom Intézet Alapítványból (OSF) az EU Forrásokkal a Romák Integrációjáért (MtM) program, a Roma Kezdeményezések Irodája és a Roma Egészség program.

2012-ben a Roma Évtized Titkárság kísérleti programként, 7 országban (Albánia, Bulgária, Macedónia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Spanyolország), civil szervezetek konzorciuma által készített jelentés támogatása mellett döntött. A Roma Kezdeményezések Irodájának megbízásából egy további jelentés készült a Cseh Köztársaságban. Ezzel párhuzamosan a Titkárság nyilvánosságra hozta a jelentés sablonját, hogy ezzel is arra ösztönözzön civil szervezeteket, monitorozzák hazájuk nemzeti roma integrációs stratégiájának, valamint az Évtized cselekvési terveknek a megvalósítását.

Ezek a riportok nem helyettesíthetik a kormányzati szervek kvantitatív monitoring- és értékelő rendszerét, hanem a kormányzati és EU szintű közpolitikai folyamatokhoz nyújtanak helyi, közösségi információkat, és a kormányzati intézkedések valós társadalmi hatásait igyekeznek elemezni. A civil jelentések kiegészítő információkat nyújtanak a hivatalosak mellett, közelítő adatokat szolgáltatnak ott, ahol nincs hivatalos adat, vagy a nyilvános adatok alternatív értelmezését adják.

A projektet a Roma Integráció Évtizede Titkárság Alapítvány koordinálja együttműködésben a Nyílt Társadalom Intézet Alapítvánnyal (OSF), az EU Forrásokkal a Romák Integrációjáért (MtM) és a Nyílt Társadalom Intézet Roma Kezdeményezések Irodája szervezetekkel.

A Civil társadalmi jelentés 2013 elolvasható itt