Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. június 27.

Szexista reklámok? Bécsben feljelentik!

Kötényes, főzőcskéző anyukát, az alakja miatt problémázó nőt vagy félmeztelen női testet lát egy plakáton Bécsben? Jelentse fel! Bécs Város ugyanis be akarja tiltatni a szexista reklámokat. Egy új mobilalkalmazás – a Werbewatchgroup Wien App – még inkább megkönnyíti a feljelentők dolgát.

Egyre inkább kicsapja a biztosítékot a bécsieknél a reklámok szexista nő- vagy férfiábrázolása. A Városháza arra bíztatja az ott élőket, hogy jelentsék azokat a köztéri hirdetéseket, melyek sérthetik a nők vagy akár a férfiak méltóságát. Egy évvel ezelőtt indították a Werbewatchgroup Wien nevű kezdeményezést, ahol éppen ezeket lehet jelenteni. Most egy ingyenes applikáció letöltésével már egyetlen gombnyomással elküldhetik a város lakói a nekik nem tetsző plakátokat és hirdetéseket. Az alkalmazás már androidos telefonhoz és iPhone-hoz is elérhető.

„Nap mint nap találkozunk főként a nők szexista megjelenítésével. Ezek az ábrázolások meghatározzák a nőkről és férfiakról alkotott képünket. A nőket és testüket a reklámok szexualizált eszközként használják, ezzel felerősítik a nemi szerepekről alkotott képeket és kliséket, ráadásul elősegítik a nők ellen elkövetett erőszak bagatellizálását is. A Werbewatchgroup Wien nevű platformot számos bécsi használja a szexista reklámok feljelentésére. Az új applikációval még könnyebben fotózhatják le és küldhetik el a nyilvános helyen megjelenő példákat a Watchgroupnak” – mondja Sandra Frauenberger, Bécs Város a szexista reklámok feljelentését már régóta propagáló nőügyi tanácsnoka.

És hogy mi számít szexizmusnak? Nemcsak az, amikor a reklám egy (fél)meztelen női vagy férfitesttel akarja eladni a portékáját, hanem az is, amikor a nőket lekezelően, szexualizálva vagy a „női szterotípiákra” leegyszerűsítve ábrázolja – tipikusan bevásárlás, főzés, mosás, gyermeknevelés közben, vagy a túlsúlyával küzdő lényként. A Werbewatchgroup Wien grazi testvérszervezetének segítségével összeállított egy listát, hogy mi számít szexizmusnak és mi nem.

Bár a szexista reklámok áldozatai továbbra is főként a nők, Bécs Város a szexista férfiábrázolás ellen éppoly hévvel küzd. A cél nem kevesebb, mint a szexista reklámok betiltása – mégpedig nemcsak az osztrák fővárosban, hanem országszerte, sőt akár az egész Európai Unió területén is.

Forrás: Compress