Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. július 1.

KSH - A civil szervezetekben 120 ezer főállású alkalmazott dolgozik, 2013. június

A civil szférának a foglalkoztatásban betöltött szerepe az állami és az üzleti szférához viszonyítva még mindig csekély, napjainkban is csak az összes foglalkoztatott 4%-a tevékenykedik e szektorban. A foglalkoztatóként való megjelenés továbbra is csupán a nonprofit szervezetek egy szűkebb hányadára jellemző, 2011-ben a szektor szervezeteinek 15%-a alkalmazott fizetett munkavállalót, utóbbiak száma viszont évek óta folyamatosan nőtt. A foglalkoztatottak kezdeti 48 ezer fős létszáma napjainkra megháromszorozódott, a számított főállású foglalkoztatottak száma 33 ezerről 120 ezerre nőtt.

Figyelembe kell vennünk, hogy az 1993 és 2011 közötti egyenletes fejlődés szinte kizárólag az egyéb nonprofit szervezetek kategóriájába sorolt jogilag nonprofit, de gyakorlatilag állami alapítású közalapítványoknak, valamint a versenyszférához hasonló működésű nonprofit gazdasági társaságoknak (korábban közhasznú társaságok) köszönhető. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a klasszikus civil alapítványok, egyesületek, valamint az érdekképviseletek a vizsgált időszakban kevéssé tudtak hozzájárulni a munkahelyteremtéshez. E lényeges különbség indokolta azt, hogy a szféra humán erőforrásokkal való ellátottságát három alszektoros bontásban mutassuk be.

A szektor mint foglalkoztató

2011-ben tízezer szervezet összesen 149 ezer fizetett munkaerőt alkalmazott, a klasszikus civil szervezeteknek csak kevéssel több mint egytizede (12%), az egyéb nonprofit szervezeteknek (közalapítványok és nonprofit gazdasági társaságok) több mint fele tudott foglalkoztatóként megjelenni a munkaerőpiacon. A munkavállalók egynegyede a klasszikus civil szervezeteknél, 3%-a az érdekképviseleteknél, 71%-a pedig az egyéb nonprofit szervezeteknél állt alkalmazásban.

A munkavállalók kétharmada dolgozott főállásban, teljes munkaidőben, de a szektor jelentősen hozzájárult a részfoglalkoztatáshoz is, ugyanis több mint 44 ezer fő volt részmunkaidős és további 8 ezer fő nem főállású alkalmazott volt.

A részmunkaidős és nem főállású alkalmazási formák sokkal elterjedtebbek a nonprofit szervezeteknél, mint a közszférában vagy a versenyszférában. Az e típusú állások aránya ugyanis a vizsgált szektorban 35%, szemben a 6,8%-os nemzetgazdasági átlaggal. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a többi szektorhoz képest itt 12 százalékponttal magasabb a női foglalkoztatottak aránya, akik előnyben részesítik a négy- vagy hatórás állásokat, amelyek a munka és a család összeegyeztetését jobban lehetővé teszik.

A civil szféra munkavállalói körében 9% volt a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékossággal élők aránya, akik körében szintén népszerűbb a részidős foglalkoztatási forma. A pályakezdők és a gyermekgondozási ellátásról visszatértek aránya ugyanakkor a szektorban kifejezetten alacsony volt, 2011-ben az összes foglalkoztatott 3%-a.Forrás: KSH