Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 13.

A Norvág Civil Alap beadott és támogatott pályázatairól

A teljes mezőny feltérképezése érdekében az elmúlt hetekben összesítettük a beadott és támogatott pályázatok statisztikai adatait – az 1029 kis és 310 makroprojekt pályázat tekintetében. A pályázók véleményének megismerésére pedig még korábban (az értékelési folyamat lezárása előtt) kérdőíves felmérést végeztünk, amelyre összesen 550 választ kaptunk. Bár a végleges és részletes elemzés elkészülése még várat magára, az alábbiakban néhány előzetes, de jellemző eredményt mutatunk be.

Az NCTA-hoz hasonló pályázati rendszerek esetében gyakran felmerülő bírálat, hogy a fővárosban, nagyobb központokban működő szervezetek jobb eséllyel indulnak – az első, amit megvizsgáltunk tehát a beadott és támogatott pályázatok földrajzi eloszlása volt, a szervezetek székhelye szerint. A mikroprojekből összesen 325 településről érkezett pályázat: közülük 82-ről jött 1-nél több, 25 településről pedig 5 vagy annál több pályázat. Budapesti székhelyű szervezetek közül került ki a pályázók közel 30%-a, ami nagyjából megegyezett az utána következő 24 megyeszékhely és megyei jogú város az összes részesedésével.

A 105 támogatott pályázó összesen 40 településről került ki. A beadottakhoz képes Budapest részesedése valamelyest nőtt, a maga 51 nyertes pályázatával, közel 50%-át vitte a támogatásnak. Budapest mellett még Miskolc, Pécs, Szeged, Győr, Nyíregyháza és Berettyóújfalu tud egynél több nyertes pályázatot magáénak. (Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy sok fővárosi székhelyű szervezet az ország más részeiben is tevékenykedik, és NCTA projektjük sem feltétlenül csak a fővárosra összpontosít.)
​Nem elhanyagolható azonban, hogy a spektrum másik végén, a községek, falvak részaránya a beadott/támogatott pályázatok tekintetében változatlan, 17%-ot tesz ki. Azaz, a bírálat során sikerült érvényre juttatni a kistelepüléseken működő szervezetek előnyben részesítésének szempontját.

A makroprojektek esetében már a beadott pályázatoknál megjelent Budapest túlsúlya: több mint felük innen került ki. A nyertesek között e tendencia érthető módon tovább erősödött, hiszen itt célunk elsősorban a nagyobb, jellemzően országos szervezetek támogatása volt, amelyeknek székhelye túlnyomórészt a fővárosban van. Csak a II., közösség- és szervezetfejlesztés témakörben van a kilenc támogatottból 4 Budapesten kívüli.

Gyakran felmerülő szempont az is, hogy a „nagyszervezetek” nagyobb eséllyel kapnak támogatást mint a „kicsik”. Az NCTA mostani köre esetében a kétféle projektméret eleve differenciálta a mezőnyt. Ha a szervezet méretét az éves bevétel nagyságaként értelmezzük, az adatokból az derül ki, hogy a kisprojekt felhívásra tényleg „mindenféle” szervezet adott be pályázatot, de legmarkánsabban, 30%-kal az 1-5 millió Ft közötti sáv jelenik meg. A támogatottak mezőnye valamivel kiegyenlítettebb, de ott egészen az 50 millió Ft-os határig nagyobb számban vannak szervezetek – az egészen aprók mellett.

A makroprojekteknél – összhangban a pályázókkal szemben támasztott fokozott elvárásokkal – éppen ellenkezőleg, a 20 és 50 millió Ft feletti szervezetek domináltak a támogatottak között.

Folytatás itt