Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 25.

Fordulat az 1%-os felajánlások körében

Az elmúlt évek visszaesése után idén ismét nőtt a felajánlott SZJA 1% teljes összege, miközben további, akár 500 millió forint értékű SZJA 1% felajánlás érvényessége felülvizsgálat alatt áll. 

Az elmúlt évek drasztikus csökkenése után 2013-ban ismét növekedett az összes felajánlott SZJA 1% értéke. Többen rendelkeznek a civilek javára, de még mindig csak közel minden második ember ajánlja fel az 1%-ot. A korábbi években a legtöbbet szerző Daganatos.hu alapítvány javára történt idei felajánlások sorsa azonban bizonytalan, mintegy 500 millió forint a tét, az ő javukra tett felajánlások figyelembe vételével akár jóval nagyobb is lehetne az idei civil 1%-os torta, derül ki Miha Tamás civilkommunikációs szakértő elemzéséből.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) múlt pénteken tette közzé a 2013-as rendelkező év SZJA 1%-os felajánlásainak eredményeit. Az idei év, a tavalyihoz hasonlóan további meglepetéseket is okozott.

Forduló tendencia

Míg a 2012-es rendelkező évben a civil 1% felajánlások értéke összességében 21,5 %-kal csökkent – elsősorban az SZJA kulcsok mérséklődése miatt –, 2013-ban 2,9%-os növekedés tapasztalható. Idén a felajánlások értéke összesen 7,4 milliárd forint, ami 208 millió forinttal több a tavaly szeptemberi számnál. Ez a fordulat egy 2010 óta tartó csökkenő tendenciát szakít meg, és állítja újra növekvő pályára a felajánlások összértékét. A magasabb összeg hátterében az SZJA 1% rendelkezés lehetőségével élők táborának 55 000 fős gyarapodása áll, idén a tavalyihoz képest 3%-kal többen döntöttek valamely civilszervezet támogatása mellett adóbevallásuk kitöltésekor.

„A tavalyi drasztikus csökkenés után a szervezeteknek még fókuszáltabb és hatékonyabb kampánymódszereket kellett bevetniük, hogy bemutatkozhassanak, megismertessék tevékenységüket, és megszerezhessék a felajánlások egy részét. Idén is erős kampány zajlott az interneten, egyre több szervezet hisz az online eszközök hatékonyságában. Mindemellett az is figyelemreméltó, hogy a civilek egy része nem csak az 1%-os időszakra koncentrál, hanem egész évben törekszik egy stabil támogatói bázis kialakítására, ami természetesen az 1%-os időszakban is érezteti jótékony hatását” - magyarázza a jelenség okát Miha Tamás.

Hiányzók az élmezőnyből

A NAV egyúttal közzétette az SZJA 1% potenciális kedvezményezetteinek részletes adatait is: nagy meglepetésre a több mint 31 ezer szervezetet tartalmazó listáról hiányzik a korábbi évek két legnagyobb nyertese, a Daganatos.hu Alapítvány és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány. Tavaly a két szervezet együtt 139 000 adófizető felajánlásának köszönhetően 431 millió forint értékben részesedett az 1%-os forrásból. A két, minden jel szerint szoros személyi és szervezeti összefüggésben álló alapítvány (egyes vezetőik és székhelyük is azonos) idén tavasszal is intenzíven kampányolt, vélhetően alig akad olyan magyar internetfelhasználó, aki a januártól május végéig tartó időszakban ne találkozott volna hirdetéseikkel.

A Daganatos.hu Alapítvány tiltakozó közleményére a NAV egyelőre nem adott ki hivatalos állásfoglalást, az egyéni megkeresés elől pedig az adótitokra hivatkozva tért ki a hivatal, így nem tudni, pontosan mi áll a háttérben. Az üggyel minden bizonnyal összefügg az idén tapasztalt érvénytelen felajánlások kirívóan magas száma: a NAV közlése szerint még 200 ezer 1%-os rendelkezés érvényességét vizsgálják, tavaly ilyenkor ez a szám csak 74 ezer volt. Ha a most felülvizsgálat alatt álló felajánlások is érvényesek lennének, akkor az a civil 1% ugrásszerű növekedését is jelenthetné.

Tudatos kommunikáció, kiemelkedő eredmények

A rendkívüli helyzet ismét a civil 1%-os lista élére juttatta a 2000-es évek éllovasát, a Gyermekrák Alapítványt, amely tavalyhoz képest ráadásul 10 %-kal javítva teljesítményén, 219 millió forintra növelte várható 1% bevételét. Nagy nyertes idén az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány, 35 %-os bővüléssel csaknem elérve a 90 millió forintot, és figyelemreméltó az Országos Mentőszolgálat Alapítvány 29%-os növekedése is, amivel ők idén 73 millióhoz juthatnak majd.

Az évek óta viszonylag stabil élmezőnyben furcsa módon visszaesést kénytelen elkönyvelni a két legnagyobb állatvédő alapítvány, a Rex (-13%, 75 millió Ft) és a Noé Bárkája (-3%, 65 millió Ft). Korai lenne azonban ebből messzemenő következtetéseket levonni, akad ellenpélda is: a miskolci Baráthegyi Vakvezetőkutya Iskola Alapítvány bevétele 28 %-os javulással nőtt 26 millió forintra, és 21%-os bővüléssel jut 34 millióhoz idén a Miskolci Állatsegítő Alapítvány, míg a Fővárosi Állatkert 24 milliós bevétele 51%-os növekedést tükröz – hívja fel a figyelmet néhány érdekességre az elemzés.

A meglepetések sorát gyarapítja az SZJA 1% megszerzésére idén első alkalommal jogosult, a Klub Rádió támogatására létrehozott szervezet. A Szabad Sávért Alapítvány 35 millió forintot gyűjtött össze, ezzel új szereplőként mindjárt az előkelő 17. helyre ugorva a toplistán. Az 1%-os piacon szintén újonc Minden Gyermek Lakjon Jól Alapítvány 16 millió adófizetői forinthoz jutva ugyancsak sikerrel debütált.
Csak közel minden második adófizető ajánlja fel az 1%-ot

„A lassú növekedés örvendetes tény, de azért még mindig vannak megdöbbentő számok” - mondja Miha Tamás. - „Bár a közel 4,5 millió SZJA bevallásból 3,9 millió fő jövedelemadója haladta csak meg a 0 forintos értéket, vagyis ennyi a potenciális 1% felajánlók száma, a jogosultaknak mégis csupán a fele élt a civilek javára történő adófelajánlás lehetőségével. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy vannak még tartalékok a rendszerben. A forrásokért versenyző civilek számára is egyértelmű az üzenet: az adóbevallási időszakon túlmutató, folyamatos kommunikáció hozhat csak tartós sikereket.”

Forrás: Arvalicom