Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. szeptember 2.

“Nóra-háló” – országos tanácsadó hálózat

A JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány meghívja Önt a NÓRA-HÁLÓ, avagy országos gender-tudatos munkaerőpiaci tanácsadó hálózat létrehozása tudástranszferrel című országos programját indító sajtótájékoztatójára.

Helyszín: Csupa Nő kiállítás, HUNGEXPO, G-pavilon, VIP2 terem
Időpont: 2013.szeptember 5. 11h-12h
Mottó: „Ahányszor egy nő kiáll önmagáért, a többi nőért is kiáll.”


A kisgyermekes anyák munkaerőpiaci diszkriminációját folyamatosan újratermeli a nők és férfiak egyenlő esélyein, a rugalmas nemek közti szerepmegosztáson és munkaszervezésen alapuló társadalmi és munkáltatói szemlélet hiánya. A gender-tudatosság fejlesztését célozza a fővárosi hatókörű JÓL-LÉT Alapítvány most induló projektjével is. A 2005 óta forrásoktól függetlenül működő „Első hazai anyabarát munkaközvetítő és tanácsadó műhely”-t és a „Proaktív GYES-menedzsment Program”-ot megalkotó, a férfiak magánéleti szerepvállalását az Apák napja népszerűsítésével ösztönző szakértő szervezet egyedi tapasztalatait hasznosítja a 10 régióban elérhetővé váló országos „Nóra-HÁLÓ” létrehozásával.

A pályaújrakezdő kisgyerekesek segítésében elkötelezett civil szervezetek által működtetett ún. Nóra-pontok tanácsadói az Egyenlő Bánásmód Hatóság esélyegyenlőségi referensi hálózatával is együttműködnek. A „Nóra-HÁLÓ” szervezetei gyakorlati segítséget nyújtanak majd az érintettek munkavállalásában, jogérvényesítésében, támogatják a helyi munkáltatókat a munka és magánélet összhangját mindkét nem számára biztosító munkahelyek kialakításában. A nemek közti egyenlőség elősegítésében és megvalósításában élenjáró norvég társadalom szemléletének megismertetését a norvég partnerszervezetként együttműködő Északi Női Egyetem biztosítja.

A bevont civil partnerek sokszínűségére alapozva a többszörös diszkrimináció által érintett női csoportok (fogyatékkal élők, romák, alacsony képzettségűek, nagycsaládosok, egyedülálló anyák stb.) helyzetére is fel kívánjuk hívni a figyelmet. A közös munkához további helyszíneken működő civil kezdeményezések, szervezetek bekapcsolódását is várjuk.

Rendezvényünkön a pályázás során részvételi szándékukat jelző szervezetek közül a debreceni CSAT Egyesület és Lépéselőny Egyesület, a gödöllői GAK Non-profit Közhasznú Kft., a miskolci Holdam Egyesület, a székesfehérvári Civil Centrum Közhasznú Alapítvány, a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft. és a szegedi Factory Creative Life Nonprofit Kft. képviselője mutatja be a gyermekvállalás után a munka világába visszatérni szándékozók helyi lehetőségeit, nehézségeit.

A program:


10.45-10.55 Érkezés

11.00-11.15 A hálózat szükségessége, a projekt céljai – Keveházi Kata, JÓL-LÉT Alapítvány

11.15-11.45 A szervezetek bemutatkozása, a helyi munkaerőpiac sajátosságai – a pályázat együttműködő civil szervezeteinek képviselői

11.45-12.00 Kérdések, válaszok

A Nóra-hálóban részt venni kívánó hazai szervezetek

  1. A Civil Centrum Közhasznú Alapítvány (http://www.civilcentrum.hu/) eddig elsődlegesen a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő emberekkel és az őket tömörítő civil szervezetek fejlesztésével foglalkozott. A miatt a mégoly kedvező munkaerőpiaci helyzetű térségben is nehéz a kisgyermekesek visszatérése. székesfehérvári szervezet tapasztalatai szerint a női jogokat promotáló helyi közéleti szereplők hiánya.
  2. Az 1998-tól működő debreceni CSAT Egyesület (http://www.csat.hu/) a foglakoztatás-, a társadalom-politika és a szociális munka terén fejlesztő, tanácsadó, információközvetítő feladatokat vállal fel, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő személyek számára reintegrációs, foglalkoztatási és képzési programokat szervez és valósít meg. Érdekkérvényesítő munkájuk a foglalkoztatási célú civil szervezetekre is kiterjed.
  3. A Factory Creative Life Nonprofit Kft. 2011-ben alakult Szegeden. Elsődleges céljuk a non-profit és a for-profit terület között tudáskonverzió segítése, az üzleti életben már bizonyított eljárások, modellek nonprofit szektorba való átültetése, valamint a civil szektor fejlesztése a régióban. A regionális tanácsadói iroda a terveinkben szereplő városi női közösségi tér kialakításában.
  4. A GAK Nonprofit Közhasznú Kft. Társadalmi Diverzitás Programja(http://tdp.gak.hu/oldal/tarsadalmi-diverzitas-program) 2006 óta kiemelt célcsoportjának tekinti a nők, ezen belül a kisgyermekeseket: munkaerő-piaci reintegrációs programjaikban szakmai képzések, kompetenciafejlesztő tréningek és közösségépítő tevékenységek szerepelnek. Hét éve gyermekmegőrző játszóházat működtetnek, 2013-ban családi napközit indítottunk.
  5. A Holdam Egyesület (http://www.holdam.hu/) miskolci nők és anyák közössége. Az egyesület 2007 nyarán alakult, és azóta aktívan részt vesz a nőket, családokat érintő, szemléletformáló tevékenységekben, és a női támogató közösségek születésének népszerűsítésében. 
  6. A Lépéselőny Közhasznú Egyesület (http://www.jobbanoknek.hu/) ugyancsak Debrecenben 10 éve működő munkaerőpiaci civil szervezet. Fenntartója a Debreceni Foglalkoztatási Központnak, melyben korszerű, akadálymentes körülmények között alternatív, személyre szabott szolgáltatásokat kínálnak a munkaerőpiacra való visszatérés, önérdek-érvényesítés, rehabilitáció érdekében. Szakmai munkájuk többször részesült „Jó gyakorlat” elismerésében.
  7. A Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft. (http://www.mentorhalozat.hu/) 1999 óta működik, jelenleg 33 településen nyújt személyre szabott munkaerő-piaci szolgáltatást. A halmozottan hátrányos helyzetű ügyfeleiket 10 éve a területen működő mentorok lakóhelyükön keresik fel. Elhelyezésüknél arra törekszenek, hogy a versenyszférában tudjanak elhelyezni.
A projekt megvalósítását az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatása biztosítja www.norvegcivilalap.hu