Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 6.

A vállalkozókészség fejlesztése - tematikus monitoring szeminárium október 24-én

A vállalkozókészség fejlesztése - tematikus monitoring szeminárium 

Szakértői tanulmányutak, Leonardo, Grundtvig, valamint Erasmus programok tapasztalatai 

Időpont: 2013. október 24., 10.00-16.30-ig 
Helyszín: Tempus Közalapítvány, 1093 Budapest, Lónyay u. 31. 

A Tempus Közalapítvány, 2013. október 24-én „A vállalkozókészség fejlesztése" címmel tematikus monitoring szemináriumot szervez, a Szakértői tanulmányutak, Leonardo és Grundtvig, valamint Erasmus programok által támogatott pályázatok tükrében.

szakmai előadások * projektbemutatók * adaptálható jó példák * hasznos tippek * közös gondolkodás * tapasztalatcsere

A vállalkozókészség ösztönzése - mint az aktív állampolgársághoz szükséges egyik legfontosabb készség, valamint az innováció és a tudásalapú gazdaság javítása az EU kulcsfontosságú prioritásai közé tartoznak. A vállalkozói szellem, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés egyik hajtómotorja: új vállalkozásokat és munkahelyeket teremt, új piacokat nyit és új készségek és képességek kialakítását mozdítja elő.

Kiemelt hangsúlyt kap ezáltal az oktatásban is a tágabb értelemben vett vállalkozókészség fejlesztése, ami túlmutat a vállalkozói ismeretek oktatásán – egyfajta vállalkozói szemléletet, új attitűd elsajátítását is jelenti.

Önt is várjuk rendezvényünkre, amennyiben a szélesebb értelemben vett vállalkozókészség fejlesztése témakör kapcsán szeretne konkrét példákat, jó gyakorlatokat megismerni, valamint az érintett területek képviselői - oktatási és vállalkozói szakemberek - által hasznos segítséget, ötleteket kapni.

A rendezvény alkalmával a következő kérdéseket szeretnénk közösen megválaszolni:
 • Mit jelent a tágabb értelemben vett vállalkozókészség fejlesztés? Mivel jelent ez többet, mint a vállalkozói ismeretek oktatása? Milyen a vállalkozókészség - mint attitűd - fejlesztését szolgáló oktatás?
 • Hogyan építhetjük be a vállalkozói szemléletet a tanulási folyamatokba? Hogyan formálható a diákok szemlélete?
 • Milyen adaptálható hazai és nemzetközi jó gyakorlatok vannak?
 • Hogyan tanulhatnak egymástól a különböző szektorok?
A rendezvény célja, hogy a hazai és nemzetközi jó példák, működő gyakorlatok bemutatásán túl találkozási és együttműködési lehetőséget teremtsen, tapasztalatcserét létesítsen a résztvevők között, aktív párbeszédet kialakítva a meghívott szakértőkkel.

A rendezvényre szeretettel várjuk a szakképzésben, felnőttképzésben, felsőoktatásban, közoktatásban oktató, gyakorló pedagógusok, projektgazdák, szakemberek, valamint a kamarák és az egyéb, vállalkozásokat segítő szervezetek képviselőinek jelentkezését, illetve a fenti téma iránt érdeklődő, leendő pályázóinkat is.

Jelentkezéseket a férőhelyek függvényében tudunk fogadni, amennyiben október 16-a előtt betelnek a helyek, a regisztrációt lezárjuk.

A korlátozott számú férőhely miatt csak a visszaigazolt regisztrációval rendelkező jelentkezőket tudjuk fogadni a helyszínen. A visszaigazolást minden esetben e-mailben küldjük meg.

Tervezett program 
9.30–10.00 Regisztráció és welcome kávé
10.00–10.10 Megnyitó
10.10–10.30 Felvezető előadás: Tanítható-e a vállalkozószellem?
Rutai Gábor, projektvezető, Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége
10.35–12.15 Párhuzamos szekciók 2 teremben I. kör

A/ 
 • Vállalkozói ismeretek innovatív integrálása az oktatásba - Papp András, Ifjúsági Koordinációs és Szolgáltató Egyesület
 • A vállalkozói készségek oktatása itthon és Hollandiában - Dr. Lazányi Kornélia, Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar
 • A vállalkozási készségek és kompetenciák fejlesztése és oktatása nemzetközi környezetben - Radvány Éva, International Business School Budapest
 • Tanulási hatékonyság növelése – innovatív vállalkozói képzések a BGF-en - Madarasiné Dr. Szirmai Andrea, Budapesti Gazdasági Főiskola
B/
 • Vállalkozói készségek fejlesztése a vállalkozás-keltető modell alapján - Erdősné Majoros Orsolya, Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja
 • Gyógynövény-termesztési képzési anyag kis és közepes agrárvállalkozók számára - Kövesd Andrea, TREBAG KFT.
 • Online vállalkozás indítása, tudásalapú inkubátorház szervezése - Kovács László, BCE GTK
 • Meg tudod csinálni! - Új lehetőségek nőknek vállalkozást indítani - Joó Zsuzsanna, Nőtárs Alapítvány
12.15–13.15 Ebédszünet
13.15–14.55 Párhuzamos szekciók 2 teremben II. kör 

A/
 • A vállalkozói kompetenciaalapú oktatás Tirolban - Nagy Orsolya, BGF Gazdálkodási Kar, Zalaegerszeg
 • Fiatalok vállalkozói szemléletének erősítése Plymouth-ban (Nagy-Britannia) - Hoffmann-né Piskó Beáta, Sztáv Felnőttképző zRt.
 • A vállalkozókészségek fejlesztése a flamand oktatásban - Pete Zoltán, ÉVOSZ
 • Külföldi szakmai gyakorlat pozitív hozadékai egy volt leonardós gyakornok szemével – Prém Tamás
B/
 • Európai kis- és középvállalkozások proaktív üzletmenedzsment hálózata - Farkas Róbert, ITStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont Kft.
 • Tréning Program a vállalkozások nemzetköziesedésének elősegítéséhez - 'GlobaliSME' - Borbély Sándor, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
 • Stressz-megelőző gyakorlatok képzése – „SPAT" - Dene Orsolya, Bács Agrárház Nonprofit Közhasznú Kft.
 • Motiváció és ellenállás a csapat- vagy csoportmunkában - Domokos Olga, Katedra Szentendre Nyelviskola
15.00–16.00 Facilitált beszélgetés és tapasztalatcsere
16.00 Zárás