Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 7.

Egyenlőtlenséggel az egyenlőségért? – női kvóta és diszkrimináció címmel rendeznek beszélgetést október 9-én

Üvegplafon - Meddig terjed a nők szabadsága?
társadalmi beszélgetéssorozat

Egyenlőtlenséggel az egyenlőségért? – női kvóta és diszkrimináció
Időpont: Október 9. szerda, 18:00 - 20:00
Helyszín: Bálint Ház (1065 Budapest, Révay utca 16.)
Moderátor: Réz Anna, filozófus
Résztvevők: Farkas Katalin, filozófus, a CEU pro-rektora; Schleicher Nóra szociológus; Szelényi Zsuzsa pszichológus
Belépőjegy: 700 Ft; Bálint Ház Program Kártyával: 500 Ft; középiskolás diákigazolvánnyal ingyenes.

Legyen szó a politikai és közéletről, az akadémia világáról vagy a privát szektorról: a vezető pozíciókat túlnyomó többségében férfiak töltik be. Magyarországon például a Tudományos Akadémia doktorainak 15%-a, míg a parlamenti képviselőknek 9%-a nő. Milyen pszichológiai, társadalmi, intézményes mechanizmusok akadályozzák, hogy a nők áttörjék az úgynevezett "üvegplafont"? Milyen módszerek vezethetnek el a vezető pozíciók igazságosabb eloszlásához? Hatékonyak-e hazánkban a diszkriminációellenes törvények? Mit értünk pontosan pozitív diszkrimináción, és nem jelenti-e a férfiak negatív diszkriminálását? Erről beszélget az első Üvegplafon-esten meghívott vendégeivel Réz Anna, filozófus.

Az Üvegplafon-estekről:
Üvegplafon: a nőkhöz kapcsolódó nemi sztereotípiák következtében lejátszódó hátrányos megkülönböztetés.
Első pillantásra úgy tűnik, hogy a nyugati demokráciákban élő nők előtt pontosan ugyanazok a lehetőségek nyitottak, mint a férfiak számára. A társadalomtudósok mégis nap mint nap szembesítenek bennünket a sokkoló ténnyel: az „átlagos” férfi és női élet továbbra is radikálisan különbözik egymástól. Attól függően, hogy milyen neműek vagyunk, a körülöttünk élők születésünktől kezdve máshogy nevelnek és máshogy szólnak hozzánk; másfajta szerepek elfogadására buzdítanak és más lehetőségekkel kecsegtetnek. Ezek a különbségek pedig később megmutatkoznak a tanulmányi eredményekben, a karrierválasztásokban, a fizetésekben, a családhoz való viszonyban.
Honnan erednek ezek a különbségek és mi élteti őket? Szabadon választanak a nők vagy valamifajta kényszer hatására cselekszenek, amikor rátérnek egy-egy tipikusan „női” életútra?
Beszélhetünk-e eltérő, de egyenrangú férfi és női szerepekről? Léteznek „elfogadható” és „elfogadhatatlan” különbségek a két nem között? Milyen eszközökkel küzdhetünk az utóbbiak ellen?
Az Üvegplafon-esteken elméleti szakemberek, érdekképviselők és azok, akiknek az érdekei védelemre szorulnak együtt beszélgetnek arról, milyen tipikus problémákkal kell a nőknek szembenézniük, és hogy hogyan segíthet a társadalom és a politikai döntéshozatal a nemek közti elfogadhatatlan különbségek mérséklésében.

További alkalmak:
November 6. szerda – Ugye tetszem? – a női szépség reprezentációi
Almási Kitti pszichológus, Lőrincz Dalma médiaszociológus, Mannheim Patrícia, a Plus Size Model Agency Budapest tulajdonosa
December 4. szerda - A férfi sír, a nő hazudik? – DNS és a nemi szerepek
Bereczkei Tamás pszichológus, egyetemi tanár, Gerle Éva blogger, a csakazolvassa.hu blog szerzője, Pléh Csaba pszichológus, egyetemi tanár, Szántó Nikolett autóversenyző