Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 9.

Kerekasztal-beszélgetés október 10-én: Válság, megszorítások, nemek társadalmi egyenlősége

Meghívó

A Friedrich Ebert Alapítvány tisztelettel meghívja Önt a “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című regionális programja keretében megvalósuló kerekasztal-beszélgetésére, melynek témája:

"Válság, megszorítások, nemek társadalmi egyenlősége”

Mióta 2008-ban kitört a pénzügyi válság, egy gazdasági és államadósság-válsággá dagadt, szinte az összes iparosított országot érintve Európában. Sok elemzés látott már napvilágot arról, hogyan kellene kezelni, és számos alternatíva kerül megvitatásra, hogy hogyan lehetne kilábalni. De a válság sikeres kezeléséről szóló vitákban egy aspektus általában hiányzik: a nemek társadalmi egyenlőségének szempontja. A válság tényleg mindenkit ugyanolyan mértékben sújtott? A különböző gazdaságélénkítő csomagok és megszorító intézkedések valóban ugyanolyan módon érintették a férfiakat és a nőket a régió különböző országaiban? Befolyásolták-e ezek a nemek társadalmilag elvárt szerepeit? Léteznek-e a nemekre jelenleginél érzékenyebb alternatívák a válság kezelésére? És ha igen, a társadalom mely szereplői tudják őket megalkotni?

Tisztelettel meghívjuk Önt, hogy lengyel, cseh, szlovák és magyar szakértőkkel közösen megvitassuk a fenti, valamint a témával kapcsolatos további kérdéseket.

Időpont: 2013. október 10. 14.00 – 18.00
Helyszín: Hotel Benczúr, V., Benczúr utca 35.

Program
Moderátor
Kováts Eszter, projektvezető, “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában”, FES
Megnyitó 
Jan Niklas Engels, a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti irodájának a vezetője
Bevezető gondolatok 
Gurmai Zita, Európai Parlamenti képviselő (videóüzenet)
Bevezető előadások 
Olga Pietruchová, a Szlovák Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium „Nemek társadalmi egyenlősége és Esélyegyenlőség” osztályának a vezetője (videóüzenet) 
Maria Skóra, a wrocławi Közgazdaságtudományi Egyetem PhD hallgatója, gender szakértő 
Linda Sokačová, a prágai „Alternatíva 50+” nevű civil szervezet igazgatója, szociológus 
Dr. Szikra Dorottya, egyetemi adjunktus, ELTE – Társadalomtudományi Kar; vezető kutató, Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet
Kávészünet
Kommentár 
Dr. Fodor Éva, szociológus, egyetemi adjunktus, Közép-Európai Egyetem
Vita

Angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

A szlovák háttéranyag angol nyelven letölthető itt, a cseh itt, a lengyel itt, a magyar tanulmány angol nyelven elérhető itt, magyarul pedig itt.