Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 1.

Nő, család és karrier konferencia 2013. október 10-én

Meghívó a Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség (MNKSZ) következő rendezvényére a Personal Hungary szakkiállításon a Syma Csarnokban:

„NŐ, CSALÁD ÉS KARRIER"
nemzetközi konferencia a pályakezdő fiatalok családi életre és a munkaerő piaci kihívásokra való felkészítése érdekében

"LEGJOBB NŐI MUNKAHELY - 2012" DÍJKIOSZTÓ ÜNNEPSÉG

 VIDÉKI NŐK BEMUTATÓJA

Időpont: 2013. október 10. 12:30 - 17:30
Helyszín: SYMA Sport- és Rendezvényközpont
Sydney terem, C csarnok - emelet
(1146 Budapest, Dózsa György út 1.)
A konferencia nyelve magyar és angol

Támogatók: 
Nemzeti Együttműködési Alap
Vidékfejlesztési Minisztérium
BP European Business Service Centre Kft.
Personal Hungary


A projekt célja
A fiatal nők foglalkoztatásának elősegítése, összhangban a családi háttér fontosságával, a kormányzati-, az üzleti- tudományos-, és civil szféra közötti párbeszéd elősegítésével, határon túli magyar szervezetek bevonásával.
Felhívni a figyelmet a fiatal nők felkészítésének fontosságára, az előttük álló feladatokra a családban és a munkahelyen.
Tapasztalatcsere a magyar, európai és amerikai tapasztalatok, valamint a női életpálya modell hagyományos és új szempontjaink bemutatásával.

Indokoltsága
Európában és Magyarországon is nagy gond a pályakezdő fiatalok elhelyezkedése és a munkahelyre való beilleszkedése. Ezért is fordított az ír elnökség különös figyelmet a fiatalok elhelyezkedésének javítására, Magyarországon pedig nemrég megalakult a Magyar Ifjúsági Foglalkoztatási Tanács, amely kifejezetten a fiatalok, pályakezdők munkaerő piaci lehetőségeivel foglalkozik. 

Az MNKSZ szakmai háttere
A 2003-ban alapított MNKSZ, amely 2009 óta első magyar „ENSZ-ECOSOC speciális konzultatív státusszal rendelkező civil szervezet, célja, hogy felhívja a figyelmet a nők foglalkoztatásával kapcsolatos szempontokra, összefüggésben a nők családon belüli szerepével illetve annak prioritásaival a nők különböző életszakaszaiban.

Ennek érdekében fennállása óta kb. 30 nemzetközi konferenciát és számos worshopot rendezett, díjakat alapított. A Legjobb Női Munkahely Pályázat keretében 2007 óta végez felméréseket munkaadók és női munkavállalók körében. Speciálisan a női munkavállalással és a nők munkahelyi közérzetével kapcsolatos adatbázisa reprezentatív mintaként kb. 15 ezer munkavállaló véleményét tükrözi. A pályázat értékelési szempontjai között kiemelten szerepel a családi élet és a munkahely érdekeinek összehangolása, a gyerekvállalásból visszatérő nők integrációja, vagy például az 50 év feletti nők életútprogramjának támogatása. Az MNKSZ a példamutató vállalkozásokat bemutatja a médiában, valamint magyar és nemzetközi fórumokon.

Együttműködés a vidéki nők érdekében magyar és határon túli szervezetekkel, a Kárpát-medencei civil háló erősítése

Az MNKSZ célja jelen projekt keretében a Kárpát-medencei civil háló megerősítése: a nők foglalkoztatásának elősegítése, összhangban a családi háttér fontosságával, a kormányzati-, az üzleti- tudományos-, és civil szféra közötti párbeszéd kiterjesztésével, a határon túli magyar civilszervezetekkel együttműködésben, ismereteket, tapasztalatokat, jó példákat osszunk meg, különös tekintettel a vidék fenntarthatósága és a vidéki nők szerepvállalásának megerősítése céljából. 

Az MNKSZ a „Nők a fenntartható fejlődésért, a nők szerepe a vidékfejlesztésben" program kezdeményezőjeként kívánja erősíteni a nők aktív részvételét a vidéki társadalom összetartásában és a helyi gazdaság fejlesztésében, a kultúra és a hagyományos családi értékek megőrzésében és továbbadásában, figyelembe véve az esélyegyenlőségi szempontokat is.

Az MNKSZ együttműködő partnerei a Vidékfejlesztési Minisztérium, a NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

Az MNKSZ a NŐ, CSALÁD ÉS KARRIER" című konferenciára is, előző konferenciáihoz hasonlóan, jeles vidéki származású nőket is meghívott előadónak, akik életpályájukkal példaképül szolgálnak.  

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásának köszönhetően díszvendégként és előadónak hívta meg szlovákiai, vajdasági és kárpátaljai civilszervezetek képviselőit. 

A konferencia keretében kerül sor a VIDÉKI NŐK BEMUTATÓJÁRA, mint kísérőrendezvényre az MNKSZ és szakmai tanácsadó partnere, Kósa Klára keramikusművész, a Népművészet Mestere közös szervezésében, amely a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jöhet létre.


A konferencia témái
A fiatal nők foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések HR vezetői szemmel
A munkáltatók szerepe, a munka és a család-magánélet összeegyeztethetősége, képzés, tudásátadás, az egészség és jó közérzet megőrzése.
Családok, generációk, kisebb és nagyobb közösségek összefogása
A jövő generáció felkészítése:  a családban, oktatás, szakképzés, gazdasszonyképzés, fenntartható életmód, értékrend, családmodell 
Egyetemi karrierközpontok
Vidéki nők és foglalkoztatási lehetőségek: mezőgazdaság, falusi turizmus, vendéglátás, szociális szolgáltatások,kézmű és háziipar
A civilszervezetek és az egyházak szerepe, a média szerepe
Hátrányos helyzetű csoportok: fogyatékossággal élő nők, roma nők
Példaképek bemutatása: multinacionális cég, vállalkozás, mezőgazdaság, tudomány.

Előadók
Ferenczi Andrea, MNKSZ elnök - levezető elnök 
Járóka Lívia EP képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság alelnöke - videó üzenet

Díszvendégek:
Őexc. Tove Skarstein norvég nagykövet
Elizabeth (Beth) Webster, sajtóattasé, Amerikai Nagykövetség 
Kovács Hédi, a Topolyai Községi Unió ifjúsági részlegének koordinátora, Vajdaság
Markovics Tímea, óvodapedagógus, Magyar Asszonyok Ligája, Gúta elnökségi tagja
Ötvös Ida a Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség elnöke, a Viski Nőegylet alelnöke
Baumstark Beáta, PhD aspiráns, központvezető, ELTE Hallgatói Karrier és Szolgáltató Központ 
Dani Gyöngyi ötszörös paralimpikon, az MNKSZ fogyatékos ügyi foglalkoztatási szakértője
Dobi Kitti HR igazgató, BP European Business Service Centre
Ferenczy Anikó igazgató, Magyar Kongresszusi Iroda, Magyar Turizmus Zrt.
Joó Kinga az Európai gazdasági és Szociális Tanács tagja Káncz Csaba elnök, Magyar Ifjúsági Foglalkoztatási Tanács
Kesjár Kamilla, Kesjár Flóra Vetőmagtermelő és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa, az Agrya Fiatal gazdák Szövetsége társelnöke, az MNVH elnökségi tagja
Király Nóra önkormányzati képviselő (Budapest XI. Kerület)
Modláné Görgényi Ildikó felnőttképzési szakértő, a LNMH pályázat Bíráló Bizottság elnöke
Popper Eliza elnök, Nemzeti Ifjúsági Tanács,
Sebestyén Zsuzsa PhD aspiráns, esélyegyenlőségi szakértő, a LNMH pályázat Bíráló Bizottsági tagja
Süle Katalin a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei elnöke, Fiatal gazda, húsmarha tenyésztő
Dr. Torda Márta főosztályvezető-helyettes, Vidékfejlesztési Minisztérium, Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály
Ungvölgyi János, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje, a LIA Alapítványi Óvoda és Szakközépiskola Szolnoki Tagintézményének igazgatója, a Templárius Alapítvány kuratóriumi elnöke

Panelbeszélgetés moderátora: Márton-Koczó Ildikó, executive coach, menedzsment szakíró

Résztvevők:
Várjuk Vendégeinket az alábbi területekről: a Parlament, a kormányzat, az önkormányzatok, civilszervezetek, határon túli szervezetek, a média, oktatási intézmények, kereskedelmi kamarák, hazai és nemzetközi cégek, szakszervezetek, turisztikai szervezetek képviseletében, gazdálkodókat, nőket minden korosztályból, diplomatákat, orvosokat, művészeket, sportolókat, EU és ENSZ szakértőket, valamint minden magyar és külföldi érdeklődőt!

Program tervezet:
12:30-13:00 regisztráció, bemutató megtekintése
13:00-15:00 Konferencia első rész
15:00-15:30 Kávészünet, bemutató megtekintése
15:30-16:30 Konferencia második rész
16:30-17:15 "Legjobb Női Munkahely - 2012" Díjkiosztó ünnepség
17:15-17:30 Hozzászólások, zárógondolatok

Kísérőrendezvény: 
VIDÉKI NŐK BEMUTATÓJA
az MNKSZ és szakmai tanácsadó partnere, Kósa Klára keramikusművész, a Népművészet Mestere közös szervezésében 

Regisztráció:
A rendezvényen ingyenes részvételt tudunk biztosítani vendégeinknek, de előzetes regisztráció szükséges a konferencia honlapján 2013. október 5-ig: www.noikarrier.hu

A tervezett programról folyamatos tájékoztatás: 

További információ:
Ferenczi Andrea (+36 30 9827093)

Szervező: Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség