Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. október 2.

Női kvótával sikeresebbek lennénk

Ötven éves lemaradásban van Magyarország a skandináv országokhoz képest, legalábbis a női jogok kérdésében biztosan – mondja Norvégia nagykövete. Míg az eszményi norvég modellben a 60-as, 70-es években a jogszabályban meghatározott kvóták, nálunk most a civilek lendíthetik előre a női karrierek ügyét - derült ki egy keddi beszélgetésen.

Magyarországon a legnagyobb cégek vezető testületeiben öt százalékos a nők aránya. Norvégiában ez az arány csaknem ötven százalék. A magyar parlamentben kilenc százaléknyi női képviselő van. A norvég parlamentben negyven százaléknyi. A választási listákon hazánkban, konszenzus híján, általában a listák utolsó helyein szerepelnek a nők. Norvégiában vegyes listák vannak, amelyeken felváltva szerepel a női és a férfi jelöltek neve. Magyarországon a pártok arra használják női képviselőiket, hogy megnyerjék a női szavazók szimpátiáját. Norvégiában a női politikusok jelenléte magától értetődő, és elsősorban az egyes társadalmi kérdések miatt fontos. Jelenlétük a civil és az üzleti szférában komoly gazdasági érdek.

A Nők a közéletben címmel szervezett beszélgetést keddre az Ökopolisz. Az LMP-s Csiba Katalin Tove Skarstein norvég nagykövetasszonyt látta vendégül, szemben a főleg nőkből álló, ellenzéki közönséggel. Úgy tűnt, a közönség és a stáb is megkérdőjelezhetetlennek tekinti a norvég modellt és a nagykövetet, mint annak képviselőjét. Holott a vendégek közül is mindenki tisztában volt vele: Magyarországhoz képest Norvégia jelentős előnnyel indult a demokrácia, és azon belül is a női egyenjogúság pályáján.

Folytatás itt