Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. november 11.

A norvégok az önkéntes munka bajnokai

Minden második norvég (52 százalék) végez önkéntes munkát, így Norvégia áll a Deloitte könyvvizsgáló cég által vizsgált húsz ország élén.

A Deloitte a héten tette közzé A világ egyesületi struktúráinak elemzése című tanulmányát Párizsban, az egyesületek és alapítványok 8. nemzeti fórumán.

Norvégia után Nagy-Britannia következik, ahol a felnőtt lakosok 30 százaléka vállal önkéntes munkát, a harmadik a sorrendben Svédország (28 százalék) olvasható a tanulmányban.

A lista végén Japán (nem egészen 1 százalék), India (2 százalék) és Marokkó (4 százalék) található.

"Ez nem azt jelenti, hogy a norvégok bőkezűbbek lennének, az időbeosztást kell figyelembe venni" minden országban mondta Djamel Zahria, a Deloitte egyesületekért felelős ágazati igazgatója.

Zahria szerint Japánban "az élet a munkaidő körül forog", míg Norvégiában "más az életminőség", és egyre több a részmunkaidős dolgozó.

A tanulmány öt európai egyesületi modellt határoz meg. Ezek egyike a skandináv modell, amelyet jelentős önkéntes munka és alacsony foglalkoztatási arány, valamint a civil társadalom és az állam közötti szoros együttműködés jellemez. A többi európai modell a Rajna menti, az angolszász, a mediterrán és a keleti.

A 65 millió lakosú Franciaországban 1,3 millió egyesület működik, a 82 millió lakosú Németországban 580 ezer, a 63 milliós lélekszámú Nagy-Britanniában pedig 193 ezer.