Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. november 21.

Megalakult a Női Esélyegyenlőségi Fórum

A miskolci Városháza dísztermében találkozott hétfőn az a 9 miskolci civil szervezet, amely az önkormányzat segítségével megalapította a Női Esélyegyenlőségi Fórumot. A szervezet a nőket helyezi fókuszba, kitérve többek között a biztonságra, a foglalkoztatásra, a család kérdésére.

„Amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan a társadalom.” – idézte köszöntőjében hétfőn, a Városháza dísztermében Kiss Gábor alpolgármester, a Női Esélyegyenlőségi Fórum megalakulásának ünnepi összejövetelén.

Kiss Gábor elmondta, Miskolc önkormányzata idén fogalmazta meg, és közgyűlése elfogadta a Helyi Esélyegyenlőségi Programot, amely a gyerekekre, az idősekre, a mély szegénységben élőkre, s természetesen a nőkre is kitér, hiszen ez a terület fontos pont a programban. Mint mondta, a stratégiai célokat a civil szervezetekkel szoros együttműködésben határozták meg. A célok között pedig a foglalkoztatás, a társadalmi szerepvállalás és a családtervezés is kiemelt szerepet kap.

– Mindent meg kell tennünk a nőkért. Komolyan gondolom Veres Pálné gondolatát, hogy amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan a társadalom. A Helyi Esélyegyenlőségi Program olyan közmegegyezéssel létrejött program, amilyen még nem volt. Mindenki javaslata helyt kapott benne, s az alapelveket, értékeket ezek alapján rögzítettük. Minden elképzelés annyit ér, amennyire hasznosulni tud, át tudják azt ültetni a mindennapokba – mondta Kiss Gábor.

A MINŐIES Alapítványtól Matiscsákné Lizák Marianna a foglalkoztatást emelte ki. Elmondta, nagy öröm, hogy a Helyi Esélyegyenlőségi Programba ők is beleszólhattak.
– A Női Esélyegyenlőségi Fórum megalakulása okán gyűltünk ma össze. A résztvevő 9 civil szervezet a tevékenységet formalizálja. Számomra a munkaerő-piaci integráció a legfontosabb kérdés, hiszen sok nő lett családfenntartó, s keres fel minket, hogy dolgozni szeretne. Emellett a jogi tanácsadások, az érdekérvényesítés is fontos szempont szerintem. Az önkormányzattal és a lakossággal egyaránt szeretnénk erősíteni a kapcsolatunkat – hangsúlyozta.

A Miskolcon működő, női célcsoportok érdekeit képviselő együttműködésben a Baptista Szeretetszolgálat Miskolci Női Lakóotthona mellett képviselteti magát a Dialóg Egyesület, a Kalán Néni Összefogás Egyesület, a Lorántffy Zsuzsanna Református Kismamaházért Alapítvány, az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központ Miskolci Családok Átmeneti Otthona, a MINŐIES Alapítvány, a Miskolci Egyetem BTK Szociológiai Intézet, a Regionális Civil Központ Alapítvány, valamint a Holdam Egyesület.

A Holdam Egyesület képviseletében Kishonty-Kardos Rita elmondta, ő a biztonságot tartja a legfontosabbnak a nőkkel kapcsolatban. Kiemelte, fontos, hogy a helyi nők észrevegyék, hogy vannak olyan civil szervezetek Miskolcon, amelyek az ő életüket segítik.
– A legfontosabb, hogy biztonságban érezzék magukat a nők. A családjukban, kapcsolataikban, munkahelyükön. Ki merjenek állni, véleményüket el merjék mondani. A Helyi Esélyegyenlőségi Program 7 pontot fogalmazott meg, többek között az esélyegyenlőségi jogokról, a közéleti szerepvállalásról, arról, hogy a nők aktívabban részt vehessenek – hangsúlyozta Kishonty-Kardos Rita.

A Helyi Esélyegyenlőségi Programot tehát elfogadták, s ennek következményeként a Női Esélyegyenlőségi Fórum meg is alakult hétfőn.