Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. november 26.

Mit gondol a magyar lakosság az abortuszról?

Mit gondol a magyar lakosság a terhesség-megszakítások számáról? Milyen feltételekhez kötnék az abortuszt? Szigorítanának-e a jelenlegi szabályozáson? Engedélyeznék-e az abortusztablettát Magyarországon? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Medián Közvélemény-kutató Intézetet 2013 szeptemberében végzett reprezentatív felmérése.
A jelen jogi-politikai környezetben, amikor a lopakodó propaganda lépésről-lépésre nehezíti el az abortuszhoz való hozzáférést, a kérdés különösen aktuális. A jelek szerint azonban a magyar társadalom továbbra sem tart ott, ahol a lengyel: a teljes lakosság 53%-a tartja elfogadhatónak a jelenlegi abortuszszabályozást, további 18% pedig enyhítene is rajta, s pusztán 13% tartaná indokoltnak a szigorítást. 

A kormánypárti szavazók közel 60%-a elégedett a jelenlegi szabályozással és még a Jobbik szavazók 52 százaléka is elfogadhatónak tartja a jelenlegi rendszert. A lakosság két százalékát teszik ki azok, akik az abortuszt semmilyen formában nem tartják elfogadhatónak, és a többség a beavatkozás előtt kötelező feltételként írná elő a részvételt a fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos felvilágosításon.

A megkérdezettek (18 éves és idősebb lakosság) közül kisebbségben vannak azok, akik szerint az abortuszok száma nőtt az elmúlt években: 2002-ben a megkérdezettek 12 százaléka, 2013-ban 10 százaléka volt azon a véleményen, hogy nő az abortuszok száma. Valójában ez a szám mindkét évben erőteljes csökkenést mutatott, 2011-ben 40 000 alá ment, tavaly pedig már csak 36 118 művi terhesség-megszakítás történt. Igen magas – férfiak esetében 42% - azok száma, akik nem tudták, hogy nőtt vagy csökkent-e az abortuszok száma Magyarországon.

A társadalom a gyógyszeres terhesség-megszakítás kérdésében ekként vélekedik: csak 10% ellenzi, míg 76% az engedélyezést pártolná, utóbbiak kétharmada a társadalombiztosítási támogatást is indokoltnak tartaná. Még a rendszeresen templomba járó, vallásos emberek nagyobb része is elfogadhatónak tartja ezt a módszert.
Mindezek arra engednek következtetni, hogy a magyar emberek továbbra sem pártolják az abortuszszabályozás szigorítását, illetve sokkal többen vannak a gyógyszeres abortuszt engedélyezők, mint azok, aki az abortusztablettát betiltanák.

A közvélemény-kutatásról és eredményeiről ITT olvashat.

Forrás: Patent Egyesület