Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. november 12.

"Túl erősek vagyunk együtt?" Közel ezer nő a budapesti Nőkongresszuson

Közel ezer nézővel elkezdődött az első Nőkongresszus a budapesti Kongresszusi Központban. A megnyitó részeként Danuta Hübner, az európai Néppárt lengyel tagja és a lengyel női árnyékkormány miniszterelnöke videóüzenetet küldött, Mészáros Márta pedig arról beszélt, vajon miért passzívak a magyar nők. 

A kongresszus díszvendége az amerikai Eve Ensler, a Vagina monológok című világhírű mű szerzője volt, aki a nők elleni erőszakot korunk legfontosabb ügyének nevezte. A kongresszuson részt vett Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz, Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti képviselője, Szabó Tímea, a PM képviselője, Szelényi Zsuzsanna az Együtt2014 tagja, valamint Lamperth Mónika szocialista párti képviselő.

Ensler, az Egymilliárd nő ébredése mozgalom elindítója szerint nincs annál fontosabb, mint amikor a nők összegyűlnek, erőt mutatnak és olyan dolgokat mondanak ki, amelyeket a társadalmi elvárások tiltanak. A nők elleni erőszak Ensler szerint a férfiuralom megtestesülése, és nem csak testi bántalmazást jelent, hanem kontrollt a nők felett, akik nem rendelkezhetnek saját sorsukkal vagy testükkel.

Ensler, aki maga is átélte az erőszak traumáját, a V-Day táncos változatával soha nem látott világszintű összefogást hozott létre: idén február 14-én 200 országban, köztük Magyarországon táncoltak a nők az erőszak ellen. Az akció legnagyobb eredményét abban látja, hogy számtalan nő el merte mondani saját történetét nyilvánosan, mert érezhette a világ minden részén élő nők támogatását. Az egymilliárd nem csupán egy szám: globálisan valóban körülbelül ennyi nő és férfi táncolt világszerte.

Mészáros Márta arról beszélt, mekkora bizalmatlanság övezte a férfias filmszakma részéről, amikor 1968-ban első játékfilmjét készítette. Mindenki arra számított, hogy akkori férje, Jancsó Miklós fog neki segíteni, ezért kapott végül bizalmat. Jancsó nem szólt bele, ő pedig a világ egyik leghíresebb női filmrendezője lett. „Hosszú volt az út, de maguk tudják, hogy érdemes ezen a hosszú úton menni, mert bejön!” – mondta, sok száz nő tapsától kísérve.

Útban a Nőkongresszusra a taxis megkérdezte Mészárost, hogy ott mindenki feminista-e. „Azt nem tudom, én nem vagyok feminista, csak harcolok a nők egyenjogúságáért” - mondta Mészáros, majd egy feminista állítással folytatta. Szerinte nagyon fontos lenne, hogy minél több nő üljön a törvényhozásban. „Kell több erő és több indulat, hogy ezt a férfiközpontú társadalmat robbantgassuk, és akkor nem lesz több olyan egyéni történet, hogy valaki átesett a vak komondoron.”

A rendszerváltás utáni első nőkongresszuson a szervező Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség (Női Érdek) elnöke, Juhász Borbála elmondta: a rendezvény célja, hogy látletetet adjon a mai európai, globális és magyar társadalom állapotáról, mégpedig a nők szempontjából, továbbá közpolitikai megoldások lehetőségét villantsa fel. Dr. Pap Enikő, a Női Érdek jogi szakértője megemlítette a lengyel nőkongresszust, mely a budapesti találkozó előképe volt. „A 2014-es országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választások előtt a pártokat és a döntéshozókat kívánjuk számon kérhetővé tenni a nők és férfiak társadalmi egyenlőségét illetően. Arra késztetjük őket, hogy kommunikációjukban, programjaikban és kampányaikban megnyilvánuljanak a témában.”

A kongresszust megelőzően számos híresség, nők és férfiak egyaránt kiálltak a rendezvény fontossága mellett. Ahogy Eve Ensler fogalmazott, minden egyes félelem nélkül élő, felszabadított nő mellett felbukkannak a felszabadított és erőszakmentes férfiak is, az egész világ jobbá válik ezáltal.
Hadas Miklós szociológus és Bárdos András műsorvezető üzenetükben egyaránt elmondták: Magyarország macsó ország, és ez nem tesz jót neki.

„Mi, férfiak foglaljuk el az uralmi pozíciókat a politikai és a gazdasági életben, mi, férfiak vezetjük az egyházakat, a szimfonikus zenekarokat, a kereskedelmi televíziókat és a szüléseket is – noha boldogabb országokban a nőgyógyászok kilencven százaléka egy-két évtizede már nőnemű” – vélte Hadas.

Bárdos András bizakodó: szerinte a XXI. század nem a nők egyenlőségéről, hanem a nők vezető szerepéről fog szólni. “Észre kell venni, hogy ez a szotyizós, köpködős, sörözős meccsnéző macsó világ véget ért.”
Czakó Borbála, a Hungarian Business Leadres Forum elnöke szerint „tudományos kutatások bizonyítják, hogy a nők részvétele például egy vállalat vezetésben statisztikailag kimutathatóan kedvezőbb gazdasági eredményeket hoz és a politikában is érződik kevésbé korrumpálható, megoldáskereső és kooperatívabb tevékenységük.”

A nőkongresszus hétfőn éjszakába nyúlóan folytatódott.

Forrás: Női Érdek