Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. december 9.

A Patent Egyesület önkéntesek jelentkezését várja bíróságfigyelő programjához

A Patent Egyesület 2014. január és augusztus között bíróságfigyelő programot indít a családon belüli erőszakkal összefüggő büntető és polgári ügyek tárgyalásának monitorozására. A program során budapesti és vidéki helyszíneken egyaránt lehetőség nyílik önkéntesként a monitorozás megvalósítására. Önkéntesként bárki jelentkezhet, aki 18. életévét betöltötte. Fontosnak tartjuk egyetemisták (jogászok, pszichológusok, szociológusok) és ügyvédjelöltek bekapcsolódását. Az önkéntes tevékenységnek nem feltétele korábbi szakmai tapasztalat. Az önkéntesek a tárgyalásokon hallgatóságként vesznek részt.
Az önkéntesek részt vehetnek:
  • a nyilvános tárgyalások monitorozásában hallgatóságként,
  • a koordinálásban a helyi monitorozók között,
  • az adminisztratív tevékenységben.
Az önkéntesek a program előtt és alatt képzésen és csapatépítő tréningen vesznek részt.

Jelentkezni 2013. év végéig lehet.
A jelentkezés módja:
A programról többet is megtudhat a Patent Egyesület honlapján: www.patent.org.hu/birosagfigyelo
A program a Norvég Civil Támogatási Alap (www.norvegcivilalap.hu) támogatásával, az Ökotárs és a Demnet Alapítvány lebonyolításában valósul meg. 

A program nonprofit alapú, önkéntesek tevékenységére épül. Célkitűzése a nyilvánosság erősítése a bírósági tárgyalásokon. Az önkéntesek jelenlétükkel ezt a nyilvánosságot testesítik meg.
Ki lehet önkéntes?
Bárki, aki 18. évét betöltötte és kedvet, elhivatottságot érez akár a családon belüli erőszak témakörének megismerésére, akár arra, hogyan működnek a bíróságok, hogyan zajlik egy tárgyalás az ilyen ügyekben.
Hogyan jelentkezhetek?
A jelentkezéseket e-mailen (onkentes@patent.org.hu) várjuk, de telefonon is be lehet jelentkezni. A jelentkezőknek egy rövid regisztrációs lapot küldünk (a honlapról letölthető), amelyhez kérdőív tartozik. Ennek kitöltése és visszaküldése után az önkéntes szerződés van hátra, amit a csapatépítőn/képzésen írunk alá.
Pontosan milyen feladatok várnak? 
Részletes tájékoztatót honlapunkon olvashat. Az önkéntes többféle feladatot vállalhat: lehet egyszerű monitorozó, azaz hallgatóságként beülhet a tárgyalásokra. Koordinálhatja az adott városban működő megfigyelőket, szervezheti, ki mikor hová menjen, hogyan adja le a monitorozó lapját. Végül részt vehet a projekt adminisztratív teendőiben (találkozó szervezése, összesítés, fordítás, szövegszerkesztés stb.).
Mennyire rendszeres elfoglaltsággal jár az önkéntes munka?
Az önkéntesekkel önkéntes szerződést kötünk. Arra vállalnak kötelezettséget, hogy egyéb teendőikhez képest igyekeznek a megfigyelési időszakban rendszeres tevékenységet kifejteni. A bírósági tárgyalás átlagosan esetenként fél napos elfoglaltságot jelet. Előfordulhat ennél rövidebb, egy-két órás tárgyalás, de egész napos is. A hét hónapos monitorozási időszakban arra törekszünk, hogy minden héten legyen olyan tárgyalás, amelyet valamely önkéntesünk megnézhet.
Kapok-e felkészítést, mi vár rám a bíróságon? 
Igen. A monitorozás megkezdése előtt két lépésben készítjük fel az önkénteseket arra, hogyan készüljenek a bírósági tárgyalások megértésére. Először egy rövid írásbeli anyagot kapnak (emailen, igény esetén postán), amely a Patent és a NANE egyes kiadványaiból áll, valamint egy rövid tájékoztatóból az eljárások rendjéről.
Ezután személyesen részt lehet venni egy képzésen/csapatépítőn, melynek célja egyrészt a tájékoztatás, másrészt a megismerkedés, a közös célok megfogalmazása.
Csapatépítőre a monitorozás során ismételten is sor kerülhet. 
Hogyan értesülök a tárgyalásokról?
Két módon lehetséges. Egyik a bíróságnál való közvetlen tájékozódás (előzetesen a kezelő irodák megkeresése útján vagy a kiválasztott napra kitűzött tárgyalások jegyzékei alapján). Nagyon fontos információ lesz az is, hogyan tudunk tárgyalást választani.
Jelzéssel előzetesen élhetnek a tárgyaló ügyészek, ügyvédek, bírák is. Ebben az esetben akit értesítenek, továbbadja a monitorozható tárgyalásra vonatkozó információját. 
Mi a feladatom a tárgyaláson?
A monitorozó önkéntes a nyilvános tárgyaláson egyszerű hallgatóságként van jelen. Annyi a feladata, hogy a tárgyalásról beszámol egy monitorozó lapon, aminek van kötött, kérdés-válasz része és a tapasztalatok szabad összefoglalására rendelkezésre álló része. 
Hogyan hasznosíthatom az önkéntesként szerzett tapasztalataimat?
Önmagában hasznos dolog a bírósági tárgyalások közvetlen megismerése bárki számára. Aki jogász, szociális munkás, pszichológus hallgató, eredményesen használhatja tapasztalatait az évfolyam- vagy szakdolgozatok elkészítésénél. A már gyakorló szakemberek, a tudomány művelői saját szakterületükön tudnak tovább fejlődni a megfigyelői tapasztalatok révén.

Forrás: NANE Egyesület, Patent Egyesület