Nőicivilek.hu - Szervezetek a nőkért
A Nőicivilek.hu a Nőtárs Alapítvány tematikus honlapja a női civil szervezetekről és a női civil szervezeteknek.
A Nőicivilek.hu honlap célja a magyarországi és az európai női civil szervezetek közötti együttműködés, az együttgondolkodás, a közös cselekvés, a tudások és tapasztalatok megosztása, egymástól tanulás, programok szervezése, források teremtése, az egyéni és a közös feladatok és problémák megoldása.
Kérdésed, észrevételed, javaslatod esetén várjuk leveled a hello[kukac]notars.hu email címen, vagy a honlap alján található Kapcsolatfelvételi űrlapon.

2013. december 5.

Vállalati Alapítványok támogatásai Magyarországon 2012, kiadvány

A közel 22 ezer szervezetet számláló alapítványi szektoron belül 2011-ben összesen 4.453 hazai alapítvány osztott adományokat más szervezetek számára a KSH adatai szerint. Ráadásul, ha figyelembe vesszük, hogy az összesen 8000 magyar adományosztó non-profit szervezet közül, mindössze 1.142 nyújt évente 5 millió forintnál nagyobb értékben támogatásokat más szervezetek számára, egyértelmű, hogy nagyon szűk a köre azoknak a klasszikus civil szervezeteknek, amelyek képesek részt venni a hazai non-profit szektor és a különböző társadalmi ügyek finanszírozásában. Ennek elsődleges oka a civil és ezen belül az alapítványi szektor tőkehiánya.

A MAF 2011-ben indította el hazánkban elsőként hiánypótló kezdeményezését, amelynek célja, hogy a tágabb szakmai kör, így a for-profit, az állami és a non-profit szférát képviselő szakemberek és érdeklődők számára bemutassa azokat az elsősorban magán, illetve vállalati alapítású alapítványokat, amelyek példamutató tevékenységet végeznek, és kiemelkedően fontos szerepet játszanak a hazai társadalmi problémák, ügyek megoldásában, támogatásában.

A számos nemzetközi példához, valamint a 2012-ben elkészült, hazai magán és non-profit alapítású alapítványokat bemutató online kiadványunkhoz hasonlóan, ezúttal kifejezetten a vállalatok által létrehozott, támogatási tevékenységet végző hazai alapítványok tevékenységére vonatkozó legfontosabb információkat gyűjtöttük össze, hogy a hazai vállalati alapítványok céljai, elért eredményei és programjai minél szélesebb körben ismertté és hozzáférhetővé váljanak .

A MAF által szerkesztett kiadvány első számába ezúttal is felkérés alapján kerültek be a bemutatott szervezetek, amelyek 2-2 oldalon mutatkoznak be szövegben és képekben.

Mivel a gyűjteményt a következő években további szervezetekkel kívánjuk bővíteni, örömmel fogadjuk olyan további hazai alapítványok és szervezetek ajánlását vagy jelentkezését, amelyek céljai és tevékenységei között szerepel a pénzbeli vagy természetbeni támogatások nyújtása.

A kiadványban résztvevő vállalti alapítványok:
 • Budapest Bank Budapestért Alapítvány, 
 • Budapest Bank az Oktatásért és a Magyar Pénzügyi Kultúráért, 
 • CIB Társadalmi Felelősségvállalás Alapítvány, 
 • Hilcim Hungária Otthon Alapítvány, 
 • K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány, 
 • K&H Magyar Tudományért, Műszaki Haladásért és Közgazdászképzésért Alapítvány, 
 • K&H Táncsics Művészetért Alapítvány, 
 • MOL Új Európa Alapítvány, 
 • Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvány, 
 • TVK Borostyán Alapítvány, 
 • TVK a Dél-borsodi Régióért Alapítvány, 
 • TVK Kinyújtott Kéz Alapítvány, 
 • Vodafone Magyarország Társadalmi Egyenlőségért Alapítvány.
A Vállalati alapítványok támogatásai Magyarországon 2012 kiadvány itt letölthető.

Forrás: Magyar Adományozói Fórum